Окупанти використовують 147,7 км Північно-Кримського каналу для транспортування води з водосховищ

Новини
Заросле русло Північно-Кримського каналу в районі Армянська Скріншот: відео БПЛА

Розташовану на окупованій території частину Північно-Кримського каналу використовують для забезпечення водою східних регіонів Криму. Територією півострова проходить 293 кілометри каналу, а на цей момент 147,7 кілометра цілий рік функціонують для водозабезпечення кримчан.

Про це агентству «РИА Крым» повідомили в «Держкомітеті з водного господарства та меліорації Криму».

Також нагадали, що в Північно-Кримський канал надходить вода з Ніжинського, Просторненського і Новогригорівського водозаборів і розподіляється по п’яти наливних водосховищах: Феодосійському, Ленінському, Станційному, Самарлинському і Зеленоярському.

Русло Північно-Кримського каналу у напрямку Армянська і Джанкоя на окупованому Росією півострові перебуває в аварійному стані і непридатне для використання, свідчать кадри аерозйомки квадрокоптером, отриманої Центром журналістських розслідувань з АР Крим. 

Докладніше про ситуацію навколо Північно-Кримського каналу дивіться у відеоблогу Євгенія Лешана «Вода і закон».

Нагадаємо: 

  • «Федеральна служба по гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища» в окупованому Криму вирішуватиме проблему нестачі води за допомогою літака, який  «створено спеціально для збільшення кількості опадів».
  • 17 червня 2020 року Верховна Рада не підтримала законопроєкт, який передбачав виключення Управління Північно-Кримського каналу із Переліку підприємств, що не підлягають приватизації.
  • Посушливе літо в окупованому Криму може спонукати Росію перейти до активних дій в Херсонській області, щоб отримати контроль над перекритим Північно-Кримським каналом, вважає Глен Говард, президент американського фонду Джеймстаун.
  • 3 квітня 2020 року русло Північно-Кримського каналу на території Херсонської області заповнено до робочих рівнів; Крим отримає воду після деокупації.