У ПФУ пояснили, як переселенці і жителі окупованого Донбасу можуть оформити пенсію

Новини
Фото: pfu.gov.ua

У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснили, яким чином переселенці або жителі непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей можуть оформити пенсію. Громадянам, які проживають на окупованому Донбасі, один раз доведеться особисто відвідати Пенсійний фонд.

Алгоритм дій пояснила начальник Головного управління ПФУ в Луганській області Ольга Шарунова, повідомляє портал «Донецкие новости».

За її словами, для того щоб оформити пенсію переселенцям або громадянам, які постійно проживають на непідконтрольною території, все також потрібні з мінімального:

– паспорт;
– індивідуальний податковий номер;
– довідка внутрішньо переміщеного особи.

«Якщо ні разу людина не отримувала пенсію на підконтрольній Україні території, потрібно обов’язково відкрити розрахунковий рахунок в Ощадбанку, пройти ідентифікацію, і отримувати пенсію», – зазначила Шарунова.

Вона додала, що на пенсіонерів-переселенців також поширюється процес автоматичного перерахунку пенсій, який проводиться щорічно 1 квітня. Це стосується громадян, які через 2 роки призначення або перерахунку пенсії отримали додатковий страховий стаж. Жителі підконтрольної території можуть це зробити в електронному вигляді через систему ПФУ «пенсія в один клік». Мешканцям непідконтрольної території ж доведеться один раз особисто відвідати ПФУ.

«Вони не можуть подати нам документи на перерахунок пенсії через кабінет роботодавця. Тому їм краще подавати документи на перерахунок за допомогою ID банківської карти, але для цього людині потрібно буде прийти до нас. Взагалі автоматичний перерахунок пенсій не передбачає відвідування Пенсійного фонду, навіть пенсійне посвідчення ми можемо вислати поштою – цей момент людина вказує при оформленні, і ми висилаємо документ поштою. А ось для внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на непідконтрольній території, – поштового повідомлення немає. Саме тому їм доведеться звернутися до Пенсійного фонду, і то – один раз», – розповіла Шарунова.

Нагадаємо:

  • За інформацією віце-прем’єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, на сьогодні 272 тисячі пенсіонерів, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, чекають відкриття КПВВ на лінії розмежування, аби нарешті отримати пенсії, які накопичились на їх рахунках за час карантину. Кабмін, Пенсійний фонд і Ощадбанк готові до соцвиплат.
  • Ощадбанк ввів електронну чергу для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Система призначена для того, щоб уникнути великих черг після повного відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування.
  • Для пенсіонерів в Україні хочуть спростити режим пропуску через КПВВ на Донбасі і Криму.