Для передачі в РНБО готується загальний документ зі стратегії деокупації Криму – Кулеба

Новини
санкции

У МЗС України вже завершили роботу над своєю частиною стратегії деокупацію Криму, а також провели консультації з Міністерством реінтеграції і тимчасово окупованих територій України. Зараз готують загальний документ зі стратегії деокупації для передачі до Ради національної безпеки і оборони України.

Про це сказав під час щотижневого брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Ми позначили подальший алгоритм дій, щоб синхронізувати і звести в один блок все від виконавчої влади – МЗС України, Міністерства реінтеграції, а також Представництва президента України в АРК. Ми такий документ підготуємо і передамо його в РНБО для включення його в загальну стратегію, яка буде схвалена і прийнята», – сказав Кулеба.

Український уряд підготував Стратегію деокупацію Криму, проте документ не є публічним в даний момент, розповіла перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова. Вона також повідомила про плани українського МЗС створити міжнародну комунікаційну площадку з питань Криму. За словами заступника міністра, реакція світової спільноти на проблеми Криму є несистемної і нерегулярної, чим і користується Росія, намагаючись примирити весь світ з окупацією Кримського півострова.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомляє, що в МЗС України фіналізували концепцію створення спеціального міжнародного формату для Криму – Міжнародної платформи «Крим – це Україна».

Нагадаємо:

  • Міністерство закордонних справ працює над створенням міжнародного переговорного майданчика з питання деокупації Криму. Росія, яка незаконно окупувала український півострів, в цей формат не увійде.
  • 2 липня 2020 року постійне представництво президента України в АРК, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і Комітет Верховної Ради з прав людини, деокупації, та реінтеграції ТОТ оприлюднили спільний документ, який окреслює єдиний державний підхід до низки питань, що стосуються окупованого Криму.