Прокуратура АРК повідомила про підозру у держзраді кримському «судді», який виносив вирок Ільмі Умерову

Новини
Ільмі Умеров і «суддя» Андрій Кулішов, 27.09.2017 Фото: RFE/RL

Прокуратура АРК повідомила про підозру у державній зраді кримському «судді», який 27 вересня 2017 року виніс вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову. У 2014 році після окупації Криму колишній суддя Сімферопольського районного суду АРК перейшов на службу до Росії. Кулішов оголошений у розшук.

«Суддя» підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), санкція якої передбачає позбавленням волі на строк від 10 до 15 років, повідомляє прокуратура автономії.

«У ході розслідування кримінального провадження встановлено, що суддя Сімферопольського районного суду АР Крим, після окупації півострова у 2014 році перейшов на службу до незаконно створених судових органів держави – окупанта. Сприяв становленню і зміцненню окупаційної адміністрації, надаючи допомогу Російській Федерації в проведенні підривної діяльності проти України. Розуміючи, що правосуддя на тимчасово окупованому півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, усвідомлюючи незаконність кримінального переслідування за законодавством РФ, незаконно засудив до двох років позбавлення волі одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу, який активно підтримував проукраїнську позицію», – наголосили у відомстві.

На даний момент, підозрюваного оголошено в розшук.

Прокуратура АРК не називає прізвище «судді», якому повідомлені підозра. За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про Кулішова Андрія Сергійовича, який нині працює в «Сімферопольському районному суді» окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 
  • 27 вересня 2017 року в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ». Кримськотатарські активісти опублікували відео, зняте в залі «Сімферопольського районного суду», на якому показані обличчя людей, які обвинувачували і виносили вирок Умерову.
  • 25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.