Опубліковано відео з обличчями «прокурорів» і «судді», які засудили Умерова

Новини
Ільмі Умеров і «суддя» Андрій Кулішов, 27.09.2017 Фото: RFE/RL

Опубліковано відео, зняте кримськотатарськими активістами в залі «Сімферопольського районного суду», на якому показані обличчя людей, які звинувачували і виносили вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову.

Відео опубліковано виданням Крим.Реалії, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

В об’єктив камери потрапили «прокурори» Денис Семенчук, Олег Саргін, Олена Артеменко, які представляли звинувачення на процесі Умерова, і «суддя» Андрій Кулішов, який виніс йому вирок.

Відео супроводжується аудіозаписом останнього слова Ільмі Умерова.

«Кримськотатарський народ відстоює тут безпеку всього цивілізованого світу. Якщо агресія Росії щодо України і Криму залишиться безкарною, це стане прецедентом, через який обрушиться весь світовий порядок», – заявив заступник голови Меджлісу.

Він закінчив свій виступ рядком з національного гімну кримськотатарського народу: «Ант эткенмен, сёз бергенмен, миллет ичюн ольмеге…» ( «Я поклявся, я дав слово, за народ свій померти…»).

«До зустрічі в Гаазі», – додав Умеров.

Як повідомлялось 27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. При цьому прокурор» запросив покарання для Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що з огляду на стан здоров’я заступника Ільмі Умерова, рішенням окупаційного російського «суду», Росія і її президент Володимир Путін фактично засудили його до смерті.

В прокуратурі АРК заявили, що всіх осіб, причетних до незаконного переслідування в окупованому Криму Ільмі Умерова, чекає невідворотнє покарання. Наразі слідством встановлено прізвища двох «суддів»: яка назначила психіатричну експертизу Умерову та який виніс йому незаконний вирок; п’яти прокурорів, з яких щодо одного прокуратурою автономії до суду скеровано обвинувальний акт; а також оперативних працівників, слідчого та інших.

Євросоюз і ПАРЄ засудили вирок, винесений Ільмі Умерову, і вимагають від РФ його скасувати.

28 вересня захист оскаржив вирок Ільмі Умерову.