Правозахисниця розповіла про шахраїв, які діють під виглядом волонтерів на КПВВ «Станиця Луганська»

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook UNHCR Ukraine

У Луганській області в буферній зоні між українським КПВВ «Станиця Луганська» та КПП так званої «ЛНР» під виглядом волонтерів продовжують діяти шахраї, які виманюють гроші у, переважно, літніх людей, які перетинають лінію розмежування. При цьому жодного з них правоохоронці поки не затримали, оскільки потерпілі скаржаться на те, що сталося з ними в соцмережах, звертаються до правозахисних громадських організацій, але не подають заяву в поліцію.

Про це повідомила Ірина Пєцко, правової аналітик Благодійного фонду «Право на захист», в який також зверталися люди, постраждалі від діяльності шахраїв, передає портал «Донецкие новости».

Правозахисниця розповіла про основні схемах обману, які використовують шахраї.

Перша схема – «волонтери» допомагають з установкою на телефон додатку «Дій вдома», а в підсумку втридорога продають SIM-карту.

Як це діє: літня людина направляється з «ЛНР» до українського КПВВ. У буферній зоні до неї підходить нібито «волонтер» і пропонує допомогти встановити на телефон додаток «Дій вдома». «Однак при встановленні додатку можуть з’являтися проблеми. Сама програма має обмежене число спроб активувати номер телефону, і в процесі установки «волонтером» ці спроби вичерпуються. І на екрані телефону з’являється повідомлення, що «спроби вичерпані, спробуйте завтра». Але не всі мають можливість спробувати завтра, тому що людині вже трохи до КПВВ залишилося. І тоді «волонтер» говорить, що випадково у нього є інша SIM-карта (природно, в кілька разів дорожче ринкової вартості), пропонує встановити програму ще раз, але вже на інший номер телефону», – пояснила Пєцко.

Друга схема – «волонтери» переконують людей похилого віку, що їх телефони та SIM-картки не підтримують 4G-інтернет, і що, мовляв, без цього додаток «Дій вдома» не встановиться. І тут же пропонують купити інший б/у-телефон.

Третя схема – «волонтери» пропонують літнім людям скористатися на підконтрольній Україні території послугами певних лабораторій, в яких швидко і дешево можна зробити ПЛР-тест на коронавірус. І що, мовляв, з таким тестом людям не потрібно буде проходити 14-денну самоізоляцію.

Однак скоротити період самоізоляції можна, пройшовши тестування тільки в окремих лабораторіях, акредитованих для цього Міністерством охорони здоров’я України.

«Саме акредитована в МОЗ лабораторія, яка проводить ПЛР-тест, може внести результати про людину і про результат тесту в додаток «Дій вдома». Якщо тест був негативним, то в додатку користувача буде відображено повідомлення, що самоізоляція завершена. Але до отримання такого повідомлення вважається, що людина все ще має відбуватися самоізоляцію … Якщо людина пройде тестування в іншій лабораторії, результати не будуть враховані в додатку і самоізоляція не припиниться … Зараз на КПВВ «Станиця Луганська» встановлено wi-fi роутер, який роздає інтернет безкоштовно. До нього можна підключитися, і перевірити в інтернеті інформацію про лабораторію – чи включена вона в перелік, погоджений з Міністерством охорони здоров’я», – зазначила правозахисниця.

Наприклад, мобільний пункт акредитованої лабораторії працює при КПВВ «Станиця Луганська», але там тестування коштує 1200 грн при результаті через 48 годин, а прискорений варіант (результат протягом дня) – 2500 грн. Шахраї ж пропонують скористатися іншими установами за меншу вартість. Але вони мовчать, що ці лабораторії не акредитовані в МОЗ під додаток «Дій вдома».

КПВВ «Станиця Луганська» пункт тестування на COVID-19 Фото: Facebook Гуманитарная миссия «Пролиска»

Інформацію про шахраїв підтвердила старший офіцер прес-служби Луганського прикордонного загону Тетяна Літошко. «Дії шахраїв на КПВВ «Станиця Луганська» мають місце – це відбувається в «сірій зоні». В основному, стосується встановлення додатка «Дій вдома» та інші. Шахраї переважно обманюють саме літніх людей – як щодо встановлення додатку, так і з тестування на коронавірус. Тому що літні люди не орієнтуються в програмах, не користуються інтернетом, тому у цій категорії і виникають проблеми. І ми закликаємо громадян, які направляються з окупованої території на підконтрольну, звертатися з усіх питань, в тому числі з приводу програми, до прикордонників. Тому що саме прикордонники можуть офіційно відповісти на всі питання, пов’язані з перетином лінії розмежування. Також прикордонники допоможуть встановити додаток «Дій вдома». Головне, щоб люди не боялися звертатися», – сказала Літошко.

Поки правоохоронці не затримували таких шахраїв. У поліцію громадяни також не зверталися, було одне повідомлення, але від прикордонників. «У відділенні поліції Станиці Луганській було зареєстровано повідомлення співробітника Держприкордонслужби про можливі факти шахрайства на КПВВ. В ході перевірки ця інформація не знайшла підтвердження. Від громадян повідомлень про шахрайство не надходили», – повідомив прес-офіцер ГУ Нацполіції в Луганській області Антон Ковальов.

Нагадаємо:

  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Правозахисники розробили інструкціію про те, куди скаржитися на помилки в додатку «Дій вдома».