Печерський суд зобов’язав ПриватБанк виплатити Суркісам $350 млн. У Кабміні готують апеляцію

Новини
Фото: Reuters

Печерський райсуд Києва задовольнив позов «британських компаній», афілійованих з сім’єю братів Ігоря та Григорія Суркісів проти націоналізованого ПриватБанку і постановив стягнути з фінустанови 350 млн дол або близько 9 млрд грн. У Кабміні України не мають наміру виконувати дане рішення і готують на нього апеляцію.

Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська на своїй сторінці в Facebook.

«Один з найбільших зашкварів у історії судової влади України відбувся сьогодні у Печерському суді у виконанні судді Вовка. Суд задовольнив заяву «британських компаній» (афілійованих з братами Суркісами) та у якості забезпечення позову та без розгляду справи по суті ухвалив стягнути з Приватбанку близько 9 мыльярдів гривень», – написав Малюська.

Він додав, що рішення Печерського суду буде обов’язково оскаржене в апеляційній інстанції.

Він передбачає, що компанії-позивачі будуть говорити, що ці гроші у них відібрали і обіцяти витратити кошти на корисні для суспільства речі.

«Це маніпуляція. Ключове інше – суд без розгляду справи по суті стягнув мільярди гривень з державного банку. Без встановлення того, чи дійсно ці кошти Приватбанк винен. Без встановлення того, чи не сплила давність. Без встановлення будь-яких фактів у справі. Впевнений, справедливість у справі буде відновлено. Але як після цього відновлювати довіру до судів?», – зазначив міністр.

У свою чергу Міністерство фінансів України заявило, що подасть апеляційну скаргу на рішення Печерського райсуду.

«Ухвалене 2 вересня рішення Печерського суду за головуванням судді Вовка С.В. про порядок примусового виконання ухвали про забезпечення спірного позову компаній братів Суркісів про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку під час націоналізації, направлене на фактичне стягнення з банку майже 10 млрд грн ($350 млн) та прийнято з порушенням норм процесуального законодавства», – йдеться в повідомленні .

Мінфін не згоден з постановою суду і буде продовжувати захищати інтереси ПриватБанку, зокрема, наступним кроком є підготовка апеляційної скарги на рішення Печерського райсуду.

Крім того, прем’єр-міністр Денис Шмигаль також заявив, що Печерський райсуд прийняв рішення з порушеннями. Воно буде оскаржене і не вплине на націоналізацію ПриватБанку.

«Ми вважаємо, що рішення Печерського суду прийнято з порушенням норм процесуального законодавства, без розгляду справи по суті. Кабінет Міністрів продовжить співпрацю з ПриватБанком та Національним банком для захисту інтересів держави та всіх українців», – написав Шмигаль на своїй сторінці Facebook.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua

Він зазначив, що Кабмін чекає повний текст рішення суду, щоб сформувати юридичну позицію для апеляції. «Хочемо зазначити, що рішення суду не стосується питання націоналізації ПриватБанку. ПриватБанк є державним банком і невід’ємною частиною стабільної і прозорої банківської системи», – додав прем’єр.

У зв’язку з рішенням Печерського райсуду Національний банк України заявив, що продовжить захищати законність рішень про націоналізацію ПриватБанку

«Національний банк продовжить захищати законність рішень про націоналізацію ПриватБанку та докладе всіх зусиль для того, щоб зберегти фінансову стабільність і не допустити втрати коштів платників податків», – йдеться в заяві регулятора.

У НБУ нагадали, що навколо ПриватБанку тривають судові процеси.

«Ми вважаємо, що рішення про конвертацію коштів пов’язаних з ексвласниками осіб у ПриватБанку у 2016 році (bail-in) було справедливим і адекватним, з огляду на витрачені державою кошти для порятунку ПриватБанку та фінансової системи. Сьогодні Приватбанк є частиною стабільної та прозорої банківської системи. З моменту набуття права власності на акції банку державою цей банк підкріпив свою інноваційність і зручність сервісів надійністю та ефективним корпоративним управлінням», – додали в НБУ.

Як повідомлялось, 15 червня 2020 року Велика палата Верховного Суду частково задовольнила касаційну скаргу НБУ, Кабінету Міністрів і ПриватБанку, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім’ї Суркісів про скасування рішень НБУ щодо визнання їх пов’язаними з ПриватБанком особами та визнання недійсними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Ексвласники банку вважають проведену націоналізацію, у результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитку. Наразі сторони ведуть судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях.
  • Залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.
  • В грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Ігора Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyn Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservices Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем. Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад 2,5 млрд дол.
  • 4 грудня 2018 року Високий суд Лондона визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, позов ПриватБанку, вважаючи, що його було подано проти британських компаній, щоб притягнути до провадження Коломойського та Боголюбова. Банк оскаржив це рішення, і 15 жовтня 2019 року Апеляційний суд Англії та Уельсу став на його бік. Припис суду про всесвітній арешт активів залишився чинним до винесення судового рішення по суті. Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатню для судового розгляду справу для повного відшкодування 1,9 млрд дол. (включно з відсотками – 3 млрд дол.), як заявлено в позовних вимогах. Коломойський і Боголюбов намагалися оскаржити це рішення у Верховному суді, але програли.