Колишні політв’язні Кремля Сенцов і Балух проти відновлення постачання води до Криму

Новини
Володимир Балух і Олег Сенцов

Колишні політв’язні Кремля, кримчани Олег Сенцов і Володимир Балух вважають, що влада України не повинна відновлювати поставки води в Крим, поки не поверне контроль над незаконно окупованими Росією півостровом.

Про це вони розповіли виданню Крим.Реалії.

«Мене цікавить головне питання, щоб ми ні в якому разі, ні в якому разі не пустили туди (до Криму – ред.) воду. Це наш єдиний важіль, аргумент, яким ми ще можемо боротися з окупантами, і з кожним роком цей важіль буде все більш потужним і важливим», – зазначив український режисер Сенцов.

За його словами, проблема води в Криму «поступово ставатиме все більш і більш гострою».

У свою чергу Володимир Балух вважає, що «кримчани з українським серцем не допускають і думки, щоб Україна відновила подачу води до Криму». Він зазначив, що на півострові раніше «шанобливо ставилися до кожної краплі води».

«Потрібно було пройти багато інстанцій, щоб пробити нову свердловину. Багато свердловини були затампоновані – розвідані, що там є вода, але користуватися нею було заборонено з розуміння балансу», – розповів Балух.

За його словами, в перші роки після окупації півострова «влада» Криму «спустошувала підземні запаси і просто випускала воду в повітря».

«Це давно заглохло, річки висохли, тому що намагалися замінити дніпровську воду водою з річок. І таке ставлення до всього», – резюмував Балух.

Як повідомлялось, глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук допускає, що відновлення Україною поставок води в окупованого Росією Крим можливе в разі виникнення гуманітарної катастрофи на півострові. Він додав, що згідно з міжнародним правом відповідальність за водопостачання Криму несе Росія, як країна-окупант.

Секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що в окупованому Криму місцевих водних ресурсів вистачає для задоволення господарсько-побутових потреб населення. Проблему водопостачання російських військових об’єктів та вкрадених в України підприємств на півострові має вирішувати окупаційна російська влада.

З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводять в три етапи.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».