У Зеленського вимагають перевірити всі версії нападу на Балуха, включаючи політичну. Поліція розслідує «розбій»

Новини
Володимир Балух в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: RFE/RL

У Офісі президента «вкрай стурбовані» інформацією про напад на колишнього політв’язня Кремля Володимира Балуха та вимагають від Нацполіції швидко розслідувати злочин, перевіривши всі можливі версії нападу, зокрема, і політичну. Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за статтею «розбій».

У заяві, опублікованій на сайті глави держави, звертається увага, що Балуха побили у річницю його звільнення з полону.

«Вимагаємо від Національної поліції швидкого та повного розслідування цього злочину. Наразі немає підтверджених даних, які свідчили б про те, що в нападу міг бути політичний мотив. Але всі версії мають бути ретельно перевірені, зокрема політична», – наголосили в Офісі Володимира Зеленського.

В свою чергу поліція Києва повідомляє, що за фактом нападу на Балуха слідчим відділом Дніпровського управління поліції розпочато кримінальне провадження за ч.4 ст.187 (Розбій) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

«Сьогодні, близько 12-ї години, до столичної поліції надійшла інформація від лікаря про госпіталізацію з тілесними ушкодженнями киянина, 1971 року народження. Встановлено, що потерпілим є Володимир Балух. Для з’ясування всіх обставин події за викликом виїхала слідчо-оперативна група Дніпровського управління поліції. Попередньо встановлено: потерпілого госпіталізовано з тілесними ушкодження з ПКіВ «Гідропарк». Окрім цього, в чоловіка виявили відсутність мобільного телефона та банківської картки», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у столичній поліції, створена слідча група з найбільш досвідчених та висококваліфікованих працівників поліції, які встановлюють усі обставини правопорушення. Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків та очевидців цієї події. Окрім цього, поліцейські перебувають у лікарняному закладі, аби поспілкуватися з потерпілим, як тільки отримають дозвіл лікарів, щодо обставин вчинення правопорушення.

В свою чергу нардеп Ірина Геращенко з посиланням на заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, нардепа Ахтема Чийгоза повідомила, як могли розвиватись події, внаслідок, яких постраждав Балух.

«За попередньої інформацією, політв’язні Кремля зібралися разом, аби привітати одне одного з річницею звільнення. Поряд знаходилася російськомовна компанія. Володя зробив зауваження, схоже ці люди могли потім його відстежити», – написала Геращенко.

Сам Ахтем Чийгоз не сумнівається, що напад на Балуха є продовженням переслідувань патріотів, які відбуваються за нової влади.

«Те, що сталося вночі з Балухом – жорстоке побиття, групою людей – я в цьому не сумніваюся, враховуючи його міцну статуру і силу духу, – це продовження тих нападів на атошників, волонтерів, що мають місце при новій владі. А ці напади, в свою чергу, є продовженням тих переслідувань патріотів новою владою, що почалися після виборів 2019-го року. Балух ніколи і нікому не дозволить ображати Україну і українців. Я не сумніваюся, що саме ця його позиція послужила причиною нападу на нього в річницю визволення політв’язнів», – написав Чийгоз на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, в ніч на 8 вересня колишнього політв’язня Кремля, кримчанина Володимира Балуха сильно побили, його знайщли без свідомості вже вдень. Активіста доставили у київську лікарню швидкої допомоги, у нього зламані рука і ключиця, а також важка черепно-мозкова травма. Лікарі провели Балуху операцію і зараз він знаходиться в реанімації.

Нагадаємо:

  • 4 серпня 2017 року у Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Балуха обвинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку. Активіст провину не визнав.
  • 5 липня 2018 року «Роздольненський районний суд» також засудив Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.
  • 3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. З 29 березня 2019 року Володимир Балух утримувався у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед них був і кримчанин Володимир Балух.