У Херсоні збираються провести фестиваль, заснований організацією з окупованого Криму та фондом «Русский мир»

Новини

У Херсоні з 29 по 30 вересня має вчергове відбутись фестиваль-конкурс музики та співу «Бархатний сезон-2020», який заснований фондом «Русский мир» (РФ) та зареєстрованою в окупованому Росією Криму ГО «Студенческое объединение «Сорок пятая параллель» і проводиться в співорганізаторстві з Управлінням культури Херсонської міської ради та дитячою музичною школою №3.

Про це повідомляє телеканал Суспільне.

В афіші фестивалю, яка шириться мережею, зазначено, що він проходитиме за підтримки «Міжнародного педагогічного клубу», «Асоціації діячів естрадного мистецтва», «Дитячої музичної школи №3» та Управління культури Херсонської міської ради.

Директором фестивалю конкурсу вказаний Олександр Кондряков, який є головою Всеукраїнської ГО «Русская школа» та ГО «Міжнародний педагогічний клуб». Обидві організації до цього часу отримують гранти від відомого російського фонду «Русский мир», який створено президентом РФ Володимиром Путіним у 2007 році.

Фестиваль «Бархатний сезон» Олександр Кондряков проводить не тільки у Херсоні, але й у Мінську (Білорусь) та місті Саки в тимчасово окупованому Криму.

На афіші фестивалю-конкурсу «Бархатний сезон-2020» Олександр Кондряков у організаторах заходу вказує ГО «Міжнародний педагогічний клуб», міське управління культури, дитячу музичну школу та ще одну місцеву громадську організацію, яку очолює директор дитячої музичної школи. Однак на сайті «Міжнародного педагогічного клубу» зазначено, що організаторами херсонського фестивалю-конкурсу є Всеукраїнська ГО «Русская школа», фонд «Русский мир», «Студенческое объединение «Сорок пятая параллель».

«Проведення фестивалю не суперечить Статуту про діяльність Дитячої музичної школи №3 та Положенню про управління культури міської ради», – йдеться у відповіді міського управління культури на інформаційний, куди Суспільне звернулось із запитом за роз’яснення ситуації.

Очільниця управління Лариса Косенко додала, що фестиваль не фінансується з міського бюджету і проводиться на безкоштовній основі.

У соціальних мережах з’явився скрін листа начальника управління СБУ у Херсонській області Сергія Криворучка до Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка з рекомендаціями переглянути доцільність проведення цього фестивалю через можливе загострення суспільно-політичної ситуації в обласному центрі.

17 вересня на сайті фонду «Русский мир» з’явилась інформація, що 2020 року конкурс «Бархатний сезон» у Херсоні скасували через коронавірус або ж тиск місцевої влади. Цього ж дня директор Дитячої музичної школи №3 Ігор Полєвіков видав наказ про скасування фестивалю у зв’язку з небезпекою поширення коронавірусу в навчальному закладі та наказав видалити усю інформацію про проведення фестивалю, яка була поширена у мережі інтернет. Однак 17 вересня у відповіді на інформаційний запит Суспільного міське управління культури про скасування фестивалю-конкурсу не повідомляє, лише зазначає, що він відбудеться у дистанційному формат, а журі фестивалю працюватиме у приміщенні дитячої музичної школи.

Нагадаємо:

  • У розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні»  Рустама Авдєєва, радіо Куреш та Центру журналістських розслідувань детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам – фондом «Русский мир» та Россотрудничеством. Зазначалось, що керівники та члени цих  організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.   
  • 20 серпня 2020 року контррозвідники СБУ повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка  очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти.
  • 21 серпня Херсонський міський суд заарештував до 9 жовтня Тетяну Кузьміч з можливістю внесення застави у сумі понад 500 тис. грн.