Правозахисники пояснили, за якими документами можна перетинати КПВВ на Донбасі

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: vostok-sos.org

Правозахисники пояснили за якими саме документами громадяни можуть перетинати КПВВ на лінії розмежування при виїзді з окупованого Донбасу на підконтрольну уряду України територію.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Правозахисники зазначають, що до них надходять запитання, чи можна перетнути лінію розмежування на Донбасі при виїзді на підконтрольну територію без паспорта громадянина України, наприклад, через його втрату на окупованій території.

Як зазначається, порядок в’їзду осіб та переміщення товарів на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях, виїзду з таких територій наразі регулюється Постановою Кабміну від 17.07.2019 №815.

Згідно з цим актом громадянам України дозволяється виїхати з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської області через КПВВ за умови пред’явлення паспорта громадянина України або будь-якого іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а саме:

– паспорта громадянина України для виїзду за кордон («закордонного» паспорта);
– тимчасового посвідчення громадянина України;
– дипломатичного паспорта;
– службового паспорта;
– посвідчення особи моряка;
– посвідчення члена екіпажу.

Звертаємо увагу, що для громадян України, які не досягли 16-річного віку, також передбачена можливість виїзду на підставі свідоцтва про народження.

«Разом з тим виїхати з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської області можна і без зазначених вище документів. Однак у цьому випадку слід бути готовими до перевірки, яка проводитиметься представниками Національної поліції з метою встановлення особи. Аби перевірка пройшла швидше, рекомендуємо взяти із собою документи, які можуть допомогти з ідентифікацією (наприклад, пенсійне посвідчення, медичну книжку тощо). Відповідні документи стануть у нагоді також під час відновлення паспорта», – наголошують правозахисники.

Так чи інакше, інформація про осіб, які перетинають лінію розмежування без документів, що посвідчують особу та громадянство України, в обов’язковому порядку фіксується уповноваженою службовою особою, яка очолює службу прикордонних нарядів на КПВВ, та передається уповноваженій особі координаційної групи для прийняття відповідного рішення.

Звертаємо увагу, що відповідний порядок діє тільки на КПВВ, підконтрольних Україні. Правила перетину лінії розмежування з боку так званих «ДНР» та «ЛНР» можуть відрізнятися.

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали про нові правила перетину лінії розмежування на Донбасі, які відповідно до постанови Кабміну України, діють на українських КПВВ з 28 серпня до 28 вересня. Зокрема, для громадян передбачена самоізоляція з встановленням додатку «Дій вдома» або обсервація, крім того, іноземці повинні мати поліс страхування.
  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • Правозахисники відповіли на питання, які найбільш часто задають та надходять на «гарячу лінію» до них в зв’язку з рішенням Кабміну про продовження адаптивного карантину в Україні до 31 жовтня, зокрема, про зміни в порядку перетинання КПВВ на Донбасі, автоматичне продовження соціальних виплат і пенсій, а також термін дії банківських карт Ощадбанку.