Основну частину виділених Росією для Криму коштів отримає Міноборони РФ на водопостачання Севастополя

Новини
Блакитне озеро в Кадиковському кар'єрі, воду якого окупанти планують подавати до Севастополя Фото: RFE/RL

Основна частина з 5,8 млрд рублів, виділених 8 жовтня урядом РФ на водозабезпечення окупованого Криму, отримає Міноборони Росії для вирішення проблем з водним дефіцитом в Севастополі, де розміщена основна база Чорноморського флоту РФ.

Про це повідомляє міністерство економічного розвитку Росії.

Як зазначається, розпорядження російського уряду передбачає виділення з резервного фонду уряду РФ понад 5,8 млрд рублів на реалізацію короткострокових і першочергових заходів, спрямованих на поліпшення ситуації з водопостачанням Кримського півострова.

Згідно з документом, Міноборони Росії до березня 2021 року буде реалізовано два заходи в Севастополі по перекиданню поверхневих вод з річки Бельбек і Кадиковського кар’єру на загальну суму близько 4,9 млрд рублів, що забезпечить додатково Севастополю не менше 55 тис. куб. м води на добу і безперебійне водопостачання населення і соціальних об’єктів міста.

Крім того, понад 800 млн рублів буде направлено Мінекономрозвитку Росії в суб’єкти Кримського півострова для реалізації заходів, що дозволяють забезпечити до кінця 2020 року додаткову подачу води в Криму в обсязі не менше 10,0 тис. м куб/добу і в Севастополі в обсязі не менше 3,5 тис. м куб/добу, що передбачають також буріння нових свердловин, ремонт мереж водопостачання та купівлю спеціального обладнання і техніки.

Як вказали в міністерстві, реалізація даних першочергових заходів «дозволить в кінці 2020 року – початку 2021 року забезпечити необхідний додатковий обсяг води в Севастополі і Сімферополі для надійного водопостачання населення».

Як повідомлялось, 8 жовтня уряд Росії виділив майже шість млрд рублів на будівництво і капітальний ремонт об’єктів водопостачання окупованого Криму, а також розробку додаткових артезіанських свердловин на півострові.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • 3 вересня гендиректор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов заявив, що через тривалу посуху і малу кількості опадів, які повинні наповнювати водосховища, в окупованому Сімферополі навіть з урахуванням переходу на графік подачі води її запасів залишилося на два місяці. Тому було прийнято рішення відключити і подачу гарячої води.
  • В Білогірському районі Криму російські військові перекрили річку Біюк-Карасу земляною греблею нижче Білогірського водосховища і з ставка, що утворився, почали качати воду на потреби Сімферополя. Нижче за течією річка, яка забезпечувала водопостачання населених пунктів на сході півострова, залишилася без води.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.