СБУ просить Google та Apple заблокувати заборонені в Україні додатки російських соцмереж

Новини

СБУ звернулася до компаній Google та Apple з проханням заблокувати заборонені в Україні додатки російських соцмереж, щодо яких введені українські санкції.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Служба безпеки України звернулася до іноземних компаній Google, LLC і Apple Inc. щодо поширення на їхніх сервісах Play Market і App Store мобільних додатків, в тому числі російських соцмереж, розроблених юридичними особами, стосовно яких діють економічні та інші обмежувальні санкції», – зазначили у спецслужбі.

СБУ також звернулася до міністерства закордонних справ з проханням поінформувати іноземних партнерів, які працюють на території України, про дотримання вимог чинного законодавства.

Як повідомлялось, апарат РНБО проінформував, що українські спеціалісти з кібербезпеки взаємодіють з міжнародними колегами для напрацювання заходів щодо блокування російської соцмережі «ВКонтакте» на території України. Незважаючи на українські санкції, мобільний додаток «ВКонтакте» поновив роботу в Україні.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ №133/2017 «Про введення в дію рішення РНБО України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким до санкційного списку України були внесені, зокрема, російські соціальні мережі і пошукові сервіси. Доступ до них на території України був заблокований терміном на три роки.
  • 13 травня 2020 року Верховна Рада ухвалила постанову з пропозиціями продовжити санкції щодо російських медіаресурсів, а також сервісів «Mail.ru» (www.mail.ru) та соціально-орієнтованих ресурсів «ВКонтакте» (www.vk.com) та «Одноклассники» (www.ok.ru). РНБО підготувала і передала до Офісу президента проект указу президента про продовження обмежувальних заходів щодо російських соцмереж.
  • 15 травня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про продовження санкцій відносно російських медіаресурсів, сервісів і соцмереж.