Справа Гандзюк: Ігор Павловський отримав умовний вирок

Новини
Ігор Павловський Фото: hromadske

Приморський райсуд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік (1 рік умовно).

Про це hromadske повідомив адвокат обвинуваченого Володимир Сергет.

Попри такий вирок, Павловський залишається в ізоляторі СБУ, оскільки є фігурантом справ щодо створення організованої злочинної групи на Херсонщині та незаконного заволодіння транспортними засобами.

Раніше Ігор Павловський на засіданні суду підтвердив укладену угоду про визнання винуватості та вибачився перед чоловіком і батьком Катерини Гандзюк. Також він дав свідчення під присягою щодо ймовірних організатора та замовника злочину — Олексія Левіна та Владислава Мангера.

Він підтвердив інформацію про те, що до нього після злочину заходив Левін та казав: «Це ми з Миколайовичем (саме таке по батькові у Мангера — ред.) замовили Катерину Гандзюк». Також Павловський зазначив, що Левін фінансував адвокатів та дружину Сергія Торбіна (організатор нападу), щоб ті мовчали.

Крім цього, Павловський зазначив, що вже в ізоляторі СБУ Олексій Левін пропонував йому 20 тисяч євро за мовчання, додавши, що від грошей відмовився. Водночас Левін надав суду папірці листування з Павловським, де останній нібито скаржився на умови в ІТТ СБУ та додав, що має ще певні аудіозаписи. Але суд не долучив їх до матеріалів справи.

У січні Ігор Павловський у коментарі hromadske називав себе «випадковим слухачем» та додавав, що на нього тиснуло СБУ: «Мені перед цим телефонували і казали, що якщо не казатиму те, що треба, і не свідчитиму проти тих, кого треба, сидітиму. Вам достатньо? СБУ телефонувало».

Олексій Левін та Владислав Мангер свою причетність до злочину заперечують.

Як повідомлялось, в кінці липня прокурори скерували до суду обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та його колишнього помічника Олексія Левіна за фактом замовлення та організації нападу на радницю мера Херсону, активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року. 

Прокуратура просить Дніпровський райсуд Києва засудити до 12 років позбавлення волі голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера і його колишнього помічника Олексія Левіна, які обвинувачуються в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. Вони не визнають свою вину.

Раніше п’ятеро нападників на Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними. Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства активістки – Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича. Організатора нападу Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення. Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років. Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки. Горбунов, який купив кислоту – 3 роки.

Нагадаємо:

  • 27 квітня СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Обурені завершенням розслідування активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» провели акцію протесту під Офісом президента з вимогою звільнити генпрокурорку Ірину Венедіктову.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».