СБУ продовжує перемовини з Google та Apple про заборону в Україні додатків російських соцмереж

Новини

СБУ продовжує вести перемовини з компаніями Google та Apple про заборону в Україні мобільних додатків російських соцмереж, які усіляко обходять запроваджені проти них українські санкції.

Про це Служба безпеки України повідомила у відповідь на запит Радіо Свобода.

«Станом на сьогодні тривають перемовини з компаніями Google та Apple щодо правових шляхів припинення реалізації мобільних застосунків, розроблених юридичними особами, щодо яких запроваджені спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), і які забезпечують доступ до заборонених на території України ресурсів/сервісів», – зазначили в спецслужбі.

Як повідомлялось, 9 жовтня СБУ проінформувала, що просить Google та Apple заблокувати на їхніх сервісах Play Market і App Store мобільні додатки російських соцмереж, щодо яких Україною запроваджені обмежувальні заходи.

Перед цим російська соціальна мережа «ВКонтакте» на офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому соцмережею тепер можна користуватися без допомоги стороннього софту.

Окрім того, у відповідь на інформаційний запит агентства Укрінформ СБУ повідомила, що з метою припинення доступу до заборонених на території України ресурсів/сервісів звернулася до МЗС України з проханням поінформувати іноземних партнерів щодо необхідності приведення діяльності компанії Google, LLC і Apple Inc. відповідно до вимог українського законодавства. Йдеться про припинення реалізації на території України, у тому числі на безоплатній основі, через магазин додатків Play Market і App Store мобільних додатків, розроблених юрособами, щодо яких введено санкції.

Водночас в СБУ зауважили, що санкційне законодавство України містить серйозні прогалини, оскільки не передбачає деяких видів санкцій та не визначає державні органи, відповідальні за реалізацію конкретних видів санкцій, передбачених статтею 4 Закону України «Про санкції», а також не встановлює порядку притягнення до відповідальності за дії спрямовані на нівелювання або обхід вже застосованих обмежувальних заходів (санкцій). Крім того, чинним законодавством не врегульовано порядок та механізм виконання такого виду санкцій, як заборона Інтернет-провайдерам надавати послуги з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів/сервісів, в тому числі до субдоменів.

«Вирішити окремі зазначені проблемні питання передбачається законопроектом №4002, до якого Службою безпеки України на адресу Верховної Ради України надіслано пропозиції та зауваження», – повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

Прокурор АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань, що в Україні необхідно встановити юридичну відповідальність за порушення санкцій і за їх незастосування. В країні досі немає ні адміністративного, ні кримінального механізмів реагування на порушення режиму санкції, який діє для захисту національної безпеки і територіальної цілісності України. Цю ситуацію має виправити внесений до Верховної Ради законопроект №4002 про внесення змін до Кримінального кодексу і в закон «Про санкції».

Як повідомлялось, у вересні 2020 року апарат РНБО проінформував, що українські спеціалісти з кібербезпеки взаємодіють з міжнародними колегами для напрацювання заходів щодо блокування російської соцмережі «ВКонтакте» на території України. Незважаючи на українські санкції, мобільний додаток «ВКонтакте» поновив роботу в Україні.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ №133/2017 «Про введення в дію рішення РНБО України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким до санкційного списку України були внесені, зокрема, російські соціальні мережі і пошукові сервіси. Доступ до них на території України був заблокований терміном на три роки.
  • 13 травня 2020 року Верховна Рада ухвалила постанову з пропозиціями продовжити санкції щодо російських медіаресурсів, а також сервісів «Mail.ru» (www.mail.ru) та соціально-орієнтованих ресурсів «ВКонтакте» (www.vk.com) та «Одноклассники» (www.ok.ru). РНБО підготувала і передала до Офісу президента проект указу президента про продовження обмежувальних заходів щодо російських соцмереж.
  • 15 травня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про продовження санкцій щодо російських медіаресурсів, сервісів і соцмереж.