ЄСПЛ приєднав до справи «Україна проти Росії» позов Нідерландів до РФ за збитий рейс MH17 – Ліщина

Новини
Європейський суд з прав людини Фото: Facebook Dead Lawyers Society

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) приєднав до справи «Україна проти Росії» щодо російської агресії на Донбасі ще дві справи, одна з яких стосується збитого малайзійського авіалайнера рейсу МН17 в небі над Донбасом. Це може посилити позицію України, але затягне розгляд справи в цілому.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України – уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

«Відбувся цікавий розвиток подій у міждержавній справі Ukraine v. Russia (re Eastern Ukraine) no. 8019/16. Велика Палата ЄСПЛ повідомила, що вирішила приєднати до цієї справи ще Ukraine v. Russia no. 43800/14 (це щодо дітей з державних закладів, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни) та the Netherlands v. Russia no. 28525/20 (це голландський міждерж стосовно MH17). Нова назва справи: Ukraine and the Netherlands v. Russia nos. 43800/14, 8019/16 and 28525/20», – написав Ліщина.

Він зазначив, що для України це рішення ЄСПЛ має більше плюсів, ніж мінусів.

«Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалу із кримінальної справи щодо MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть і в нашій справі. По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ в ході вторгнення на суверенну українську територію», – пояснив заступник міністра.

За його словами, до мінусів відноситься те, що це може дещо затягнути розгляд справи, бо на сьогодні нідерландська заява ще навіть не комунікована РФ.

«Але з огляду на загальну неквапливість ЄСПЛ при розгляді таких справ (нагадаю, Кіпр проти Туреччини від заяви до рішення по справедливій сатисфакції ЄСПЛ розглядав 40 років), таке затягування навряд чи можна вважати серйозним ризиком. В будь-якому випадку, ми проситимемо ЄСПЛ прискорити розгляд голандської справи з тим, щоб об’єднання заяв, яке Україна підтримує, не призвело до затягування розгляду її скарг», – додав Ліщина.

Як повідомлялось, у липні 2020 року Нідерланди подали до ЄСПЧ позов проти РФ через збиття літака Малазійських авіаліній рейсу МН17 в небі над Донбасом у 2014 році, в якому йдеться про порушення Росією трьох статей Європейської конвенції з прав людини.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • 9 березня 2020 року у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, розслідування якої веде міжнародна слідча група (JIT).
  • Наразі у провадженні ЄСПЛ перебувають п’ять справ України проти РФ: 1. «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; 2. «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3. «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4. «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5. «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.