Через посуху в Криму продовжують виснажуватися річки і йде інтенсивне спрацювання водосховищ

Новини
Пересохла річка Альма біля села Віліно в Криму, листопад 2020 р. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму через тривалу посуху в листопаді продовжили виснажуватися річки і при цьому йшло інтенсивне спрацювання запасів води у водосховищах півострова. Загальний сумарний запас води в них до початку зими склав 36,672 млн куб. м, що на 7,157 млн куб. м менше, ніж місяць тому.

Про це повідомляє кримський гідрометеоцентр.

«Тривала посуха і відсутність стокоутворюючих опадів сприяли подальшому виснаженню водності річок, на яких зберігався режим глибокої осінньої межені (період збереження низького рівня води – ред.). У верхів’ях річок Альма, Чорна і в більшості селевих річок округів Алушти, Судака і Феодосії зберігалося пересихання», – зазначають синоптики.

Як вказали в гідрометеоцентрі, 25 листопада з’явився незначний стік на річці Су-Індол біля села Тополівка, де пересихання тривало 24 дні. При цьому по станом на 30 листопада пересихання русла річки Кача біля села Суворове триває 99 днів, верхів’я річки Альма вище Партизанського водосховища – 120 днів, а верхів’я річки Чорна вище Чеоноріченського водосховища – 111 днів.

Крім того, опади, що випали на початку листопада, по території басейнів річок розподілялися нерівномірно. Наприклад, в басейнах річок Біюк-Карасу, Су-Індол, Кача і в пониззі річки Бельбек випало 35,5-54 мм опадів, що склало норму, але в басейні річки Кучук-Карасу випало лише 4,4 мм опадів (12% норми ), а в басейнах інших річок спостерігався недобір опадів, що склав 36-62%.

Приплив води в водосховища природного стоку був незначним і склав: Білогірське – 0,57 млн куб. м, Сімферопольське – 0,389 млн куб. м, Щасливе – 0,101 млн куб. м.

Приплив води в водосховища Чорноріченське і Партизанський був відсутній.

«Продовжувалось інтенсивне спрацювання запасів води, що залишилися, водосховищ природного стоку, загальний сумарний запас води в яких на початок зими становив 36,672 млн куб. м, що на 7,157 млн куб. м менше, ніж місяць тому і на 62,614 млн куб. м менше, ніж рік тому», – відзначили в гідрометеоцентрі.

Як повідомлялось, в результаті посухи в окупованому Криму в водосховищах, які забезпечують водопостачання Сімферополя, залишився мінімальний обсяг води.

29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.