Дві російські компанії стали претендентами на покупку вкраденої в України «Масандри»

Новини
НВАО «Масандра» Фото: YouTube Людмила Похилько

Компанія ТОВ «Південний проєкт», яка належить банку «Росія», стала претендентом на покупку АТ «ПАТ «Масандра», створеного на базі вкраденого в України НВАО «Масандра».

Згідно з даними офіційного порталу розміщення інформації про проведення торгів, ТОВ «Південний проєкт» зареєстровано в російському Санкт-Петербурзі і на 99,9% належить АТ «Акціонерний банк «Росія». У грудні 2017 року цю компанія купила кримський винзавод «Новий світ», який знаходиться під санкціями.

Основним акціонером і колишньому головою ради директорів банку «Росія» є Юрій Ковальчук, який входить в «дачний клуб» президента РФ Володимира Путіна. Після окупації Криму Міністерство фінансів США ввело санкції проти Ковальчука. Банк «Росія» на даний момент працює на півострові, він теж знаходиться під санкціями.

Друга компанія – ТОВ «Естейт груп» зареєстрована в Москві зі статутним капіталом в 10 тисяч рублів. Її основний вид діяльності – «Консультування з питань комерційної діяльності та управління».

Прийом заявок на покупку «Масандри» завершився 8 грудня. Проведення аукціону призначено на 14 грудня.

Юрій Ковальчук, фото: Kompromat1.info

Покупці «Масандри» та афілійовані з ними структури мають потрапити під санкції, заявив  Ігор Поночовний, керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя, у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Як раніше повідомив ЦЖР Поночовний, міжнародні конвенції дозволяють окупантам використовувати власність на окупованій території виключно з військовою метою, а не захоплювати з подальшим продажем. Дії російських окупантів щодо Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра» в окупованому Криму порушують міжнародне гуманітарне право.

Як повідомлялось, «уряд» окупованого Криму виставив на аукціон 100% акцій АТ «ПАТ «Масандра», яке було утворено на базі «націоналізованого» після окупації півострова українського держконцерну «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра». Підприємство продається єдиним лотом за стартовою ціною 5,3 млрд рублів. Торги відбудуться 14 грудня.

Докладніше – у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Нагадаємо:

  • У березні 2014 року «Госсовет Крыма» «націоналізував» 131 компанію агропромислового комплексу України в Криму, серед яких державні Інститут виноградарства і вина «Магарач» (з агрофірмою і заводами), НВАО «Масандра» (до складу якого входять Головний завод і дев’ять радгоспів-заводів) та завод шампанських вин «Новий Світ».
  • 27 травня 2020 року «Госсовет Крыма» дозволив приватизувати вкрадене в України під час окупації Криму НВАО «Масандра». Об’єднання внесене до санкційних списків ЄС і США.
  • 1 жовтня 2020 року «націоналізоване» після окупації Криму виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» було перетворено з державного унітарного підприємства в акціонерне товариство. Відповідні зміни були внесені в ЕГРЮЛ. При цьому статутний капітал «Масандри» склав 3,576 млрд рублів.
  • 14 жовтня «Госсовет Крыма» прийняв план приватизації, згідно з яким «ПАТ «Масандра» підлягає приватизації у 2020 році. На продаж буде виставлено 100% акцій підприємства. Їх вартість становить 3,6 млрд рублів.
  • 15 жовтня так званий «прем’єр-міністр Криму» Юрій Гоцанюк підписав розпорядження про продаж майна виноробного підприємства «Массандра» на аукціоні.
  • 16 жовтня Гоцанюк підписав розпорядження про відчуження частини майна «Масандри» – Воронцовський винних підвалів – з власності «Республіки Крим», щоб дозволити його продаж з аукціону за початковою вартістю 10,7 млн ​​руб.