МЗС України висловило протест у зв’язку з незаконним продажем окупантами «Масандри» в Криму

Новини

МЗС України висловило протест у зв’язку з незаконним продажем окупантами АТ «ПАТ «Масандра», створеного на базі вкраденого в України НВАО «Масандра».

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із запланованою так званою «приватизацією» Державного концерну «Національне виробничо-аграрне об’єднання Масандра», який належить до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Російська сторона вчергове порушує норми міжнародного гуманітарного права, згідно з яким не має допускатися державою-окупантом націоналізація чи подальша «приватизація» майна. Отже, будь-яке відчуження майна українського Державного концерну «Масандра» є злочином.

Правоохоронними органами України здійснюється кримінальне провадження щодо факту незаконної націоналізації концерну «Масандра» окупаційною владою.

Відповідно до Указу Президента України від 15 травня 2017 року щодо експропрійованого російською окупаційною адміністрацією підприємства «Масандра» були запроваджені обмежувальні заходи (санкції), дію яких було подовжено до червня 2021 року.

Закликаємо міжнародне співтовариство не брати участі у так званій «приватизації» та утримуватись від будь-яких форм співпраці із незаконно націоналізованим Російською Федерацією концерном до моменту повернення його в управління Уряду України», – йдеться в повідомленні.

Дві російські компанії стали претендентами на покупку вкраденої у України АТ «ПАТ «Масандра», створеного на базі вкраденого в України НВАО «Масандра».

Покупці «Масандри» та афілійовані з ними структури мають потрапити під санкції, заявив  Ігор Поночовний, керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя, у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Як раніше повідомив ЦЖР Поночовний, міжнародні конвенції дозволяють окупантам використовувати власність на окупованій території виключно з військовою метою, а не захоплювати з подальшим продажем. Дії російських окупантів щодо Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра» в окупованому Криму порушують міжнародне гуманітарне право.

Як повідомлялось, «уряд» окупованого Криму виставив на аукціон 100% акцій АТ «ПАТ «Масандра», яке було утворено на базі «націоналізованого» після окупації півострова українського держконцерну «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра». Підприємство продається єдиним лотом за стартовою ціною 5,3 млрд рублів. Торги відбудуться 14 грудня.

Докладніше – у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Нагадаємо:

  • У березні 2014 року «Госсовет Крыма» «націоналізував» 131 компанію агропромислового комплексу України в Криму, серед яких державні Інститут виноградарства і вина «Магарач» (з агрофірмою і заводами), НВАО «Масандра» (до складу якого входять Головний завод і дев’ять радгоспів-заводів) та завод шампанських вин «Новий Світ».
  • 27 травня 2020 року «Госсовет Крыма» дозволив приватизувати вкрадене в України під час окупації Криму НВАО «Масандра». Об’єднання внесене до санкційних списків ЄС і США.
  • 1 жовтня 2020 року «націоналізоване» після окупації Криму виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» було перетворено з державного унітарного підприємства в акціонерне товариство. Відповідні зміни були внесені в ЕГРЮЛ. При цьому статутний капітал «Масандри» склав 3,576 млрд рублів.
  • 14 жовтня «Госсовет Крыма» прийняв план приватизації, згідно з яким «ПАТ «Масандра» підлягає приватизації у 2020 році. На продаж буде виставлено 100% акцій підприємства. Їх вартість становить 3,6 млрд рублів.
  • 15 жовтня так званий «прем’єр-міністр Криму» Юрій Гоцанюк підписав розпорядження про продаж майна виноробного підприємства «Массандра» на аукціоні.
  • 16 жовтня Гоцанюк підписав розпорядження про відчуження частини майна «Масандри» – Воронцовський винних підвалів – з власності «Республіки Крим», щоб дозволити його продаж з аукціону за початковою вартістю 10,7 млн ​​руб.