Аксенов всупереч заяви Путіна продовжує запевняти, що в Криму потрібно опріснювати морську воду

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, квітень 2020 року Фото: RFE/RL

В районі Сімферополя і Ялти немає значних джерел підземних вод, проблему дефіциту води може вирішити тільки опріснення морської води.

Про це заявив «глава» Криму Сергій Аксенов.

«Одна справа – по Криму дивитися баланс за джерелами, які по полях розкидані, інша справа – подати цю воду в єдину трубу, що практично неможливо. Тому опріснення – єдиний вихід», – сказав Аксьонов, пише видання РИА Новости Крым.

За словами Аксенова, на даний момент прийнято остаточне рішення про будівництво опріснювальної установки в Ялті. По інших регіонах рішення будуть прийняті на цьому тижні.

«З колегами з федерального центру в п’ятницю поставили крапку в плані обговорення, що нібито є підземні якісь астрономічні запаси води в районі Ялти. Ніяких запасів там немає, максимум – три-чотири тисячі кубометрів. Колеги погодилися, що цієї води немає. Рішення прийнято ставити в Ялті опріснення для гарантованого водопостачання. Така ж ситуація з точки зору підземних джерел – в районі Сімферополя. Максимум 15-20 тисяч кубометрів води на добу, нічого більше ми не піднімемо», – зазначив Аксенов.

Він додав, що також прийнято рішення про будівництво опріснювальної установки в селі Фрунзе Сакського району для потреб Сімферополя.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.

Як повідомлялось, в результаті посухи в окупованому Криму в водосховищах, які забезпечують водопостачання Сімферополя, залишився мінімальний обсяг води.

29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».

25 вересня так званий «глава Криму» Сергій Аксенов повідомив, що в Криму для вирішення проблеми водозабезпечення центральних регіонів півострова за дорученням президента РФ Володимира Путіна збираються побудувати установку для опріснення морської води. 7 грудня Аксенов сказав, що майданчики під будівництво опріснювальних установок готуються в Ялті, Судаку, Керчі та Феодосії.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.