У січні підвищену пенсію в Україні отримають 2,2 млн осіб

Новини
пенсий
Фото: Главком

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що в Україні із січня 2021 року підвищують мінімальну пенсію для людей віком від 65 років, які мають повний стаж. Розмір підвищення для кожного такого пенсіонера буде різним, і в середньому становитиме 350–360 грн.

«Наприклад, є людина з такими параметрами, у неї 2 тис. грн, то вона буде підвищена на 400 грн. Це буде 2400. У кого 2100, то, значить, на 300. Ми вже порахували, вже підготовлені всі розрахунки, всі відомості. Із січня розмір мінімальної пенсії становитиме 2,4 тис. грн», – повідомила Лазебна в інтерв’ю «Радіо Свобода».

У всіх, у кого немає до цього порога, всі отримають підвищення. В Україні повний стаж для жінки визначено на рівні – 30 років, а для чоловіків – 35 років.

За даними Пенсійного фонду, станом на кінець жовтня, усього в Україні понад 11,2 млн пенсіонерів. Середній розмір пенсії – 3410,6 грн.

Жителі окупованого Донбасу, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), можуть звертатись за оформленням пенсій до відділень Пенсійного фонду України (ПФУ) на підконтрольній уряду території і вони будуть нараховуватись. Для цього потрібно один раз приїхати на підконтрольну територію, головне, що через карантин не були закриті КПВВ. Зараз Україна виплачує пенсії 660 тисячам пенсіонерів-ВПО з ОРДЛО.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк нараховує в повному обсязі і вчасно усі кошти на рахунки пенсіонерів зі статусом ВПО, які зараз через карантинні обмеження не можуть виїхати з окупованого Донбасу на підконтрольну українській владі територію. Пенсії очікують своїх власників і будуть доступні при першому їхньому зверненні.
  • 19 грудня 2020 року Ощадбанк продовжив дію платіжних карток внутрішньо переміщених осіб (ВПО), термін дії яких спливає під час карантину, до 1 березня 2021 року.
  • Правозахисники вказують на незаконність дій деяких відділень ПФУ, які повідомляють про намір блокувати або вже заблокували соцвиплати внутрішньо переміщеним особам через непроходження ними ідентифікації або з інших причин.
  • Інформація з КПВВ про перетин лінії розмежування на Донбасі переселенцями надходить в бази даних соціальних служб та Пенсійного фонду України.