У ВМСУ створили ракетний дивізіон, який озброїться комплексом «Нептун» – Неїжпапа

Новини
Олексій Неїжпапа, командувач ВМС ЗС України Фото: Facebook ВМС ЗС України

У Військово-Морських Силах ЗС України створили перший ракетний дивізіон, на озброєння якого надійдуть новітні українські берегові ракетні комплекси РК-360 МЦ «Нептун».

Про це розповів командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа в інтерв’ю телерадіостудії «Бриз».

«У складі ВМС з’явиться перший дивізіонний комплект ракетного комплексу «Нептун». Вже один з підрозділів Військово-Морських Сил перейшов на штати ракетного дивізіону і ми з початком нового навчального року починаємо готувати дивізіон, як ракетний на базі ракетного комплексу «Нептун», – сказав Неїжпапа.

Він нагадав, що до окупації Криму у складі українських ВМС були два ракетні дивізіони: один на стаціонарній базі, другий – рухомий, на озброєнні яких були ракети ще розробки радянських часів.

Неїжпапа також вважає перемогою України те, що завдяки роботі КБ «Луч», колективу Військово-Морських Сил та колег з Повітряних Сил на озброєння ВМСУ надійшов новий зразок озброєння – ракетний комплекс «Нептун».

«Ця зброя має дуже великий стримуючий фактор. Особливо зараз на Чорному морі, і в Азовському морі в тому числі», – додав командувач ВМСУ.

Мобільний комплекс крилатих ракет РК-360МЦ «Нептун» Фото: УкрОборонПром

Як повідомлялось, в кінці грудня 2020 року Міноборони України і «Державне Київське конструкторське бюро «Луч», яке входить до складу Укроборонпрому, уклали контракт про постачання у 2021 році до Збройних сил берегових комплексів РК-360 МЦ «Нептун».

Згідно з контрактом до ЗС України надійдуть уніфіковані пускові установки, транспортні та транспортно-заряджаючі машини, а також рухомий командний пункт, де зосереджується вся інформація, необхідна для роботи комплексу.

«Нептун» оснащено крилатими ракетами, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність приблизно 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни. Першій є модіфікованим твердопаливним стартовим прискорювачем від зенітної ракети С-125. Основний турбореактивний двигун МС-400 вироблено компанією «Мотор Січ».

Голівку самонаведення для ракети, що має надвисокі кути огляду та здатна визначити та захопити ціль на відстані до 50 км, розробило українське науково-виробниче підприємство «Радіонікс» у партнерстві з Державною акціонерною холдинговою компанією «Артем», що входить до складу Укроборонпрому.

Нагадаємо:

  • 17 червня 2020 року новітній вітчизняний наземний ракетний комплекс Р-360 «Нептун» успішно пройшов державні випробування. Розробник ракетного комплексу ДП Державне Київське конструкторського бюро «Луч» готове почати його серійне виробництво та розпочати роботу над повітряним і морським варіантами «Нептуна».
  • Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа повідомив, що до 2025 року ВМС України сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ «Нептун», які вже прийняті на озброєння українського флота. Дивізіони будуть розміщені на узбережжі Чорного і Азовського морів.
  • У жовтні 2020 року Міноборони прийняло рішення про закупівлю берегового ракетного комплексу «Нептун» та іншого ракетного обладнання ще поточному році, хоча запланованим фінансовим ресурсом на 2020 рік кошти на закупівлю «Нептуна» передбачені не були.