У Криму танення снігу в горах не наповнило водосховища півострова

Новини
Обміліле Партизанське водосховище, Крим, грудень 2020 р. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму танення снігу в горах не наповнило водосховища півострова.

Про це 25 січня повідомив гендиректор ГУП «Вода Криму» Володимир Баженов в ході наради щодо ситуації з водопостачанням Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

«Якихось притоків від танення снігу в горах, на жаль, не відбулося. По всім водосховищам Криму, які наповнюються за рахунок поверхневого стоку головної гряди Кримських гір, у нас притоки настільки мінімальні, що їх можна не брати до уваги», – сказав Баженов.

За його словами, в рішенні питання водопостачання Криму, як і раніше, доводиться орієнтуватися на підземні джерела.

У свою чергу, так звана «глава адміністрації» Ялти Яніна Павленко повідомила, що станом на 25 січня загальний корисний об’єм води у водосховищах, які живлять мысто і прилеглі населені пункти Південного берега Криму, становить 2,089 млн куб. м.

За її словами, з урахуванням нинішнього споживання, цієї води вистачить лише на два місяці.

Як повідомлялось, в результаті посухи в окупованому Криму в водосховищах, які забезпечують водопостачання Сімферополя, залишився мінімальний обсяг води.

В Криму в результаті триваючої посухи в грудні продовжилося пересихання річок і інтенсивне спрацювання запасів води у водосховищах природного стоку півострова. Загальний сумарний запас води у водосховищах на кінець 2020 року склав 31,308 млн. куб. м, що на 5,364 млн. куб. менше, ніж місяць тому.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.