Два з трьох катерів типу Island, переданих США для ВМСУ, надійдуть до України до кінця півріччя

Новини
Фото: АрміяInform

Два з трьох патрульних катерів типу Island, додатково переданих США для ВМСУ, надійдуть до України до кінця півріччя цього року. Зараз триває відповідне їх технічне обслуговування й доозброєння, а також допідготовка майбутніх екіпажів на базі суднобудівної верфі Берегової охорони США під керівництвом американських інструкторів.

Про це повідомляє інформаційне агентство Міноборони України АрміяInform.

«У місті Балтимор, штат Меріленд у США, триває 10-тижнева допідготовка двох майбутніх екіпажів патрульних катерів класу «Айленд». Очікується, що самі катери надійдуть до України морським шляхом до кінця першого півріччя цього року. Нині ж вони проходять у США відповідне технічне обслуговування й доозброєння», – йдеться публікації.

Як повідомив офіцер управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України капітан 3 рангу Ігор Трухан, який наразі очолює українську місію в Балтиморі, основною метою навчання українських екіпажів є досягнення необхідного рівня підготовки у питаннях безпечної та безаварійної експлуатації 110-футових патрульних катерів типу Island.

Фото: АрміяInform

«Загалом під час 10-тижневого навчання особовий склад має не лише якісно засвоїти курс підготовки, скласти проміжні тести за визначеними спеціальностями, але й здійснити контрольні виходи в море та за результатами отримати відповідні сертифікати з допуском до самостійного управління катерами типу Island», – сказав Трухан.

Фото: АрміяInform

Під час курсу підготовки українські екіпажі опанують будову та основні тактико-технічні характеристики катерів цього проєкту, засвоять правила боротьби за живучість відповідно до вимог і стандартів Берегової охорони США, навчаться правильно та ефективно експлуатувати та обслуговувати катерні системи та озброєння, навігаційне обладнання та засоби зв’язку, а також пройдуть курс підготовки по роботі з Electronic Chart Display and Information Systems (ECDIS) тощо.

Фото: АрміяInform

Крім того, під час практичних занять українські екіпажі відпрацюють приготування катеру до походу, аварійне керування пошкодженим катером, буксирування та поповнення всіх видів запасів.

Нагадаємо:

  • 27 вересня 2018 року США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка. США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна заплатила лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.
  • У США катери дообладнали новітніми системами та механізмами і вони пройшли випробування в Балтіморі. Катери отримали назви «Слов’янськ» (P190) та «Старобільськ» (P191).
  • 21 жовтня 2019 року катери «Слов’янськ» і «Старобільськ» доставили  в Одеський морський порт. 13 листопада їх передали до складу ВМСУ.
  • У 2021 році США на додаток до вже прийнятих до складу ВМСУ патрульних катерів типу Island передадуть Україні ще три таких же корабля. При цьому, на відміну від перших двох катерів, які увійшли до складу українського флоту, вони не будуть демілітаризовані.