США передадуть ВМС України ще 3 патрульні катери класу Island

Новини
Катер ВМСУ Р190 «Слов'янськ» на ходових випробуваннях Фото: YouTube Телерадіостудія Бриз МО України

США передадуть Військово-Морським Силам України ще три патрульні катери класу Island.

Про це в Одесі заявив тимчасовий повірений у справах США в Україні Джозеф Пеннінгтон, пише АрміяІнформ.

«Катери «Старобільськ» і «Слов’янськ» – це лише невелика частина допомоги у сфері безпеки, яку США вже надали Україні з 2014 року. В рамках нашої підтримки України, я також радий повідомити, що на додаток до цих 2 патрульних катерів класу Island, які передаємо сьогодні, Сполучені Штати Америки нададуть ще 3 додаткові катери цього ж класу. Це катери Берегової охорони США, які в подальшому збільшать військово-морські можливості ВМС України.

США допомагатимуть у сфері безпеки для підтримки України в умовах російської агресії. І не тільки надаючи підготовку і техніку, а й залучаючи радників з питань оборонної реформи для розвитку професійних Збройних Сил. Сполучені Штати як стратегічний партнер України, пишаються тим, що надають обладнання і техніку, а також консультують, щоб підтримати в захисті суверенітету і територіальної цілісності. Як і в реалізації своїх прагнень до членства в НАТО. Ми стоятимемо поруч з Україною на кожному кроці цього шляху», – сказав дипломат.

Як повідомлялося, 21 жовтня вантажне судно Ocean Freedom під американським прапором доставило катери «Слов’янськ» і «Старобільськ» в Одеський морський порт.

Нагадаємо:

  • 27 вересня 2018 року США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка. США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна заплатила лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.
  • 20 листопада 2018 року прес-служба ВМС України повідомила, що командиром одного з патрульних катерів типу Island стане офіцер ВМС Дамір Аулін, один з курсантів Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі, які під час російської окупації у 2014 році не зрадили українській присязі. 
  • У США катери дообладнали новітніми системами та механізмами і вони пройшли випробування в Балтіморі. Катери отримали назви «Слов’янськ» (P190) та «Старобільськ» (P191).
  • 9 серпня 2019 року директор-генеральний конструктор ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (входить до складу держконцерну «Укроборонпром») Вадим Борисов повідомив про початок розробки варіанту модернізації патрульних катерів Island, переданих США для ВМСУ.
  • 14 вересня українські екіпажі катерів завершили курс навчання та підготовки на Базі берегової охорони США у Балтиморі.