Верховний суд розгляне справу про скасування санкції щодо телеканалів Медведчука

Новини
Тарас Козак і Віктор Медведчук Колаж: biz.liga.net

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відкрив провадження щодо застосування санкцій проти народного депутата від партії «Опозиційний блок – За життя» Тараса Козака та низки телеканалів, які йому належать та фактично підконтрольні голови політради ОПЗЖ та куму російського президента Віктору Медведчуку.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення Верховного Суду та інформацію сайту «Судова влада».

Касаційний адміністративний суд 11 лютого 2021 року виніс ухвалу про відкриття провадження у справі №9901/26/21 за позовом Романа Лихачова, юриста Чугуївської правозахисної групи, який оспорює Указ Президента України від 2 лютого 2021 року №43/2021, яким було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони. Згідно із додатком 2 до рішення РНБО застосовано санкції щодо низки телеканалів, в тому числі: «112 Україна», «Zik» та «NewsOne».

У своєму позові Лихачов просить залучити третьою особою Службу безпеки України.

Верховний Суд установив, що в обґрунтуванні позовних вимог позивач вказує на порушення його права на отримання інформації від інформаційних програм, які транслюють телеканали «112 Україна», «NewsOne», «Zik» та інші, перелічені в додатках до спірного рішення РНБО, оскільки його доступ до них заблоковано. Позивач вважає, що втрата доступу до вказаних телеканалів є порушенням його прав, що передбачено статтями 8 та 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Справу призначено до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 15 березня 2021 року о 12:00.

Раніше Роман Лихачов двічі безуспішно звертався до суду з позовом про скасування санкцій РНБО, які блокують роботу в Україні російської соцмережі «ВКонтакте» та сервісів «Mail.ru».

Нагадаємо:

  • 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, які йому належать, – 112 Україна, NewsOne, Zik, які фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук.
  • 3 лютого президент Володимир Зеленський зазначив, що рішення про санкції щодо Тараса Козака та його телеканалів має чітке обгрунтування в зв’язку з фінансуванням з Росії і співпрацею з терористичними організаціями.
  • 5 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що рішення про введення санкцій проти телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука готувалося давно і ретельно, тому скасувати його буде неможливо.