В ООН закликали зняти обмеження на перетин КПВВ на лінії розмежування на Донбасі

Новини
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

В Організації Об’єднаних Націй закликали зняти обмеження на свободу пересування через лінію зіткнення сторін на Донбасі та забезпечити регіон необхідною кількістю контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ). В ООН також закликали РФ вивести свої війська з української території, та забезпечити вільний доступ представників міжнародних гуманітарних організацій на окуповані території України.

Про це заявила заступник Генерального секретаря ООН Розмарі Ді Карло на засіданні Радбезу ООН з нагоди шостої річниці підписання Комплексу заходів з виконання Мінських угод, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми наполегливо закликаємо всіх, хто впливає, допомогти зняти обмеження на свободу пересування через лінію зіткнення та забезпечити роботу достатньої кількості КПВВ», – сказала Ді Карло.

Вона зазначила, що «120 партнерів намагаються надати допомогу понад 1,9 млн громадян України, які потребують її відповідно до гуманітарного плану реагування ООН».

У свою чергу деякі учасники засідання завили про підтримку територіальної цілісності України, включно з Кримом, і засудили російську агресію проти України.

«Ми не миритимемося з невиконанням Росією Мінських домовленостей», – наголосила постпред Франції в ООН.

Постійний представник Норвегії в ООН закликав Росію вивести свої війська з території України, вплинути на забезпечення вільного доступу представників міжнародних гуманітарних організацій, їхнє вільне пересування, а також доступ до осіб, яких тримають на окупованих територіях України.

Представник Естонії заявив, що «Російська Федерація сьомий рік грубо порушує міжнародні угоди, зокрема Статут ООН». Він зазначив, що «91% порушень, пов’язаних із відведенням важкої техніки (від лінії зіткнення сторін на Донбасі – ред.), зафіксовано на території, яку не контролює уряд України».

Як повідомлялось, за даними правозахисників, в найближчі три місяці окупаційні адміністрації в ОРДЛО не мають наміру відновлювати нормальний режим роботи КПВВ на лінії розмежування, який існував до введення карантинних обмежень. Окупанти прагнуть, щоб жителі ОРДЛО менше їздили на підконтрольну територію України і більше в Росію.

Нагадаємо:

  • 10 листопада Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • Управління ООН з координації гуманітарних справ прогнозує, що робота КПВВ на лінії розмежування на Донбасі буде залишатися істотно обмеженою мінімум до середини літа 2021 року.
  • У грудня 2020 року в Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ, UNHCR) закликали бойовиків так званих «ДНР/ЛНР» забезпечити безперешкодну роботу КПВВ на Донбасі, а уряд України, в свою чергу – не посилювати існуючі правила перетину лінії розмежування через карантин.