Австрія не вважає порушенням політики невизнання анексії Криму дії приватних архітекторів, які проектують театр у Севастополі

Новини
Будівля МЗС Австрії у Відні Фото: flickr.com

Австрія продовжує засуджувати незаконну анексію Росією Крим та Севастополя і повністю підтримує відповідну політику невизнання Євросоюзу, включаючи санкційний режим. При цьому у Відні зауважують, що факт анексії визнається або не визнається лише державами, а дії приватних компаній, які беруть участь в реалізації проектів на півострові, жодним чином не слід розглядати як нібито порушення відповідної політики невизнання.

Про це агентству Укрінформ повідомили у федеральному міністерстві європейських, інтеграційних та закордонних справ Австрії, коментуючи ситуацію навколо участі австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au у проєкті в тимчасово окупованому Севастополі.

«Австрія підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів та засуджує незаконну анексію Криму та Севастополя. Австрія повністю підтримує відповідну політику ЄС щодо невизнання, включаючи режим санкцій, і сумлінно ставиться до її реалізації», – заявили в австрійському МЗС.

При цьому у зовнішньополітичному відомстві Австрії зазначили, що факт анексії визнається або не визнається лише державами, а дії приватних компаній жодним чином не слід розглядати як нібито порушення відповідної політики невизнання: «Дії приватних компаній не є державною діяльністю, і тому не можуть становити «порушення» політики невизнання».

Водночас, у МЗС Австрії заявили, що санкції ЄС у відповідь на незаконну анексію Криму та Севастополя «забороняють лише визначену економічну діяльність, але не всі економічні відносини приватних компаній з Кримом».

«У правовій державі компанії та органи влади повинні дотримуватися чинних норм санкцій», – додали у міністерстві.

19 лютого у прокуратурі Відня повідомили Укрінформу, що не стали відкривати кримінального провадження проти віденського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au за його участь у проєкті з будівництва оперного театру в окупованому Росією Севастополі через відсутність підозри у скоєнні злочину.

«З огляду на відсутність початкової підозри у вчиненні злочину попереднє розслідування не було розпочато», – заявили і віденській прокуратурі.

Раніше австрійські ЗМІ повідомляли, що прокуратура Відня у листопаді 2020 року розпочала перевірку можливого порушення архітектурним бюро Coop Himmelb(l)au санкційного режиму ЄС проти РФ.

Як повідомлялось, 4 декабря прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного в’їзду до окупованого Криму представників австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au. Досудове розслідування здійснює слідчий відділ Головного управління Служби безпеки України в АР Крим.

Україна запустила внутрішньодержавні процедури для запровадження санкцій проти австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au.

Нагадаємо:

  • 30 листопада 2020 року український посол в Австрії Олександр Щерба заявив, що Україна може запровадити санкції проти відомого австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au, яке бере участь у будівництві оперного театру в окупованому Севастополі, схваленого президентом РФ Володимиром Путіним. Будівництво веде компанія «Стройтрансгаз» Геннадія Тимченка – російського олігарха, друга Путіна, внесена в санкційні списки України і США.
  • 12 червня 2019 року на той час прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про створення в окупованому Севастополі двох установ культури «Севастопольського державного театру опери та балету» і «Академії хореографії», які мають бути споруджені на мисі Кришталевий, хоча місцеві жителі виступили проти будівництва у цьому місці.
  • Проєкт створення громадського простору на мисі Кришталевий підтримав президент РФ Володимир Путін. Зокрема, планується побудувати театр опери та балету, великий музейний комплекс — філію найбільших музеїв Росії і музей оборони Севастополя 1941-1945 років.
  • Замовником будівництва театру виступає фонд «Национальное культурное наследие». Підрядником спочатку була пов’язана з братами Ротенбергами компанія «Стройгазмонтаж», яка будувала Керченський міст, та знаходиться під санкціями США та ЄС. У жовтні 2019 року її замінила компанія «Стройтрансгаз» Геннадія Тимченка.