США внесли в ще один санкційний список російське судно Fortuna, яке будує «Північний потік-2»

Новини
Російське судно-трубоукладач Fortuna Фото: Oliver Denzer/Reuters

Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) внесло в ще один санкційний список судно-трубоукладач Fortuna (IMO 8674156, прапор Росії) і його власника російську компанію «КВТ-РУС» (KVT-RUS) за участь в будівництві газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє Міністерство фінансів США.

Як вказується, російське судно і його власник внесені до санкційного списку в рамках закону «Про захист європейської енергетичної безпеки» (Protecting European Energy Security Act, PEESA).

Ці санкції передбачають блокування активів юридичних осіб та заборону на банківські операції на території США.

19 січня 2021 року судно-трубоукладач Fortuna і його власник «КВТ-РУС» вже були внесені OFAC до санкційного списку в рамках закону «Протидія противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA). Санкції передбачають заборону експорту, банківських і валютних операцій, блокування активів і майна.

Як повідомлялось, 1 січня 2021 року Сенат Конгресу США проголосував за подолання вето президента Дональда Трампа на законопроект про оборонний бюджет країни на 2021 рік (NDAA – National Defense Authorization Act). Таким чином оборонний бюджет став законом без підпису президента. Документ, зокрема, передбачає розширення санкцій щодо російського газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2), а також щодо компаній і підрядників, які долучаються до будівництва, сертифікації та страхування газопроводу.

Нагадаємо:

  • 21 грудня 2019 року президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет Сполучених Штатів на 2020 рік, яким також передбачається введення санкцій проти компаній, що беруть участь в спорудженні газопроводу «Північний потік – 2». Ключовий підрядник проекту – швейцарська компанія Аllseas заявила, що призупиняє укладання труб у Балтійському морі.
  • Обмежувальні заходи щодо проекту «Північний потік-2», які в сенаті Конгресу США включили до військового бюджету, торкаються різних компаній, що беруть участь у будівництві трубопроводу, зокрема, прокладають труби у Балтійському морі. Ці санкції націлені на судна, які прокладають трубопровід, а також на керівників компаній, пов’язаних з цими суднами. Цим особам може бути заблоковано в’їзд до США, а їхні транзакції, пов’язані з їх нерухомістю або інтересами – заблоковано.
  • Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини, з’єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європ. Новий трубопровід планується побудувати поруч з «Північним потоком». Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Засновником та власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG є «Газпром» (MOEX: GAZP). В консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.