Правозахисники розробили новий алгоритм, як жителям ОРДЛО уникнути штрафів при проїзді в Україну через РФ

Новини
ОРДЛО
КПП «Гоптівка» на кордоні України і РФ, Харківська область Фото: kh.depo.ua

Правозахисники розробили новий алгоритм дій, як уникнути штрафів жителям ОРДЛО, які через закриті КПВВ на лінії розмежування на Донбасі змушені виїжджати на підконтрольну Україні територію через Росію. Вже є позитивні результати.

Про це повідомив народний депутат Муса Магомедов в своєму telegram-каналі.

«Разом з нашими партнерами «Східної Правозахисною Групою» розробили новий алгоритм перетину кордону РФ-Україна. Вже отримали позитивний результат», – написав Магомедов.

Він навів такий порядок дій для жителів ОРДЛО при виїзді на підконтрольну територію України через РФ:

  1. Слід написати текст заяви про те, що збираєтеся перетнути кордон України і РФ з боку пункту пропуску, через який збираєтеся їхати.
  2. У тексті заяви ви вказуєте з яких саме причин ви виїжджаєте з ОРДЛО в Україну через РФ (це має бути крайня необхідність згідно ст.18 КУпАП).
  3. Обов’язково в тексті заяви вам слід вказати, що ви не маєте мотиву для порушення чинного законодавства щодо в’їзду і виїзду з окупованої території і дієте через крайню необхідність.
  4. Завчасно відправляєте цю заяву електронною поштою на Східне управління Державної прикордонної служби та прикордонного загону тієї області, в якій розташований КПП (Луганська, Харківська або Сумська).
  5. При перетині кордону пред’являєте цей лист прикордонникам. Якщо вони вирішать складати постанову про штраф, то ви просите долучати даний лист до матеріалів справи. Це буде вагомою підставою для суду, щоб скасувати постанову прикордонників про штраф.

Магомедов додав, що проконсультуватися з питань штрафів жителі ОРДЛО можуть у правозахисників зі «Східної правозахисної групи» за номером телефону: 0968688502. Електронна адреса: [email protected]

Як повідомлялось, нардеп Муса Магомедов розповів про порядок дій для жителів ОРДЛО, яких в пунктах пропуску на україно-російському кордоні штрафують співробітники Держприкордонслужби при проїзді на підконтрольну українській владі територію з тимчасово окупованих районів Донбасу через Росію.

Прикордонники в КПП «Мілове» на україно-російському кордоні змушують жителів ОРДЛО, які змушені їхати на підконтрольну територію України через РФ, відмовлятися від правової допомоги при складанні протоколу про адміністративне порушення. В результаті вони не можуть оскаржити в суді накладений на них адмінштраф за незаконний перетин держкордону між окупованой територією Донбасу і Росією.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що у Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.
  • Правозахисник пояснив, яка адміністративна відповідальність передбачена українським законодавством за виїзд з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через Росію, а також які нюанси є при застосуванні адмінштрафів співробітниками Держприкордонслужби.