Інформатор розповів про причетність спецслужб Лукашенка до вбивства Павла Шеремета – Аваков

Новини
Фото 112.ua

Колишній співробітник спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі Ігор Макар дав свідчення у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, інформатор розповів про роль білоруських спецслужб і назвав їх мотив для усунення Шеремета.

«Він дав свідчення. Свідчення цікаві», – повідомив очільник МВС в інтерв’ю Дмитру Гордону.

Аваков пояснив, що рішення про те, чи розсекречувати свідчення інформатора, ухвалюватиме генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

«Ми весь час ставимо собі питання: «а який мотив». І ось ми побачили мотив: білоруські спецслужби вважали, що Шеремет є незручною людиною», – зазначив міністр.

За словами Авакова, він не має наміру перевіряти, наскільки свідчення інформатора лягають у загальну канву справи, а слідство має дати відповідь на питання «істина це, чи ні».

Білоруський офіцер Ігор Макар, який опублікував записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета та інших людей, розповів, що ще у 2012 році українські спецслужби були повідомлені про підготовку такого злочину.

Ігор Макар, фото: Новая газета

Ще у 2012 році секретні служби Білорусі за наказом тодішнього президента Олександра Лукашенка могли обговорювати можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, йдеться у записах розмов, ймовірно, глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева, які опублікував опозиційний «Білоруський народний трибунал».

У Нацполіції зазначають, що у грудні 2020 року слідство отримало за допомогою Служби зовнішньої розвідки певну інформацію, що представляє інтерес в розслідуванні підриву журналіста Павла Шеремета у 2016 році.

Нагадаємо:

  • Вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.
  • Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.
  • Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».
  • У грудні 2019 року поліція затримала підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомив глава МВС Арсен Аваков.