Данилов сказав, коли відкриють повноцінний рух через КПВВ на лінії розмежування з ОРДЛО

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: Facebook Восток SOS

Повноцінний рух громадян через КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, а також на адмінкордоні з Кримом, як і колишня комунікація та зв’язок української влади з мешканцями ОРДЛО та тимчасово окупованого Криму будуть відновлені після завершення пандемії коронавірусу COVID-19.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов під час форуму «Виборча реформа: оцінка через призму цінностей, політичних прав, якості процедур», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Громадської мережі ОПОРА.

Він вказав, що ситуація з пандемією коронавірусу, яка склалася у всьому світі, дуже ускладнила процес реінтеграції та комунікацію української влади з людьми, які залишилися на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.

«Це є виклик не тільки для України, це виклик для всього світу. І сьогодні ми би дуже хотіли щоб якомога швидше в Україні відбувалась вакцинація, щоби ми могли відновити ті зв’язки, які у нас були з окупованим Кримом, з окупованою територією Донецької і Луганської областей», – сказав Данилов.

Відповідаючи на питання, чи є ризик того, що після завершення пандемії окупаційні адміністрації в ОРДЛО не відновлять рух людей через КПВВ хоча б на тому рівні, який був раніше, секретар РНБО наголосив: «Як тільки зупиниться пандемія, рух буде відновлений».

Він також нагадав, що відповідно з домовленостями лідерів країн нормандської четвірки, які були досягнуті на зустрічі в Парижі у грудні 2019 року, Україна взяла на себе зобов’язання відкрити додаткові КПВВ на лінії розмежування з ОРДЛО.

«Ми свою частину виконали на сто відсотків. Російська Федерація категорично відмовляється робити те, про що домовились в Парижі. Це ще один приклад того, що вони не мають бажання мирним шляхом розв’язувати питання, які сьогодні є в нашій країні», – зазначив секретар РНБО.

Як повідомлялось, 24 лютого2021 року представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш заявив, що на Донбасі окупаційні «адміністрації» в так званих «Л-ДНР» вже готують механізм, за допомогою якого будуть обмежувати пересування людей через КПВВ на лінії розмежування, навіть коли пандемія коронавірусу завершиться.

Нагадаємо:

  • 10 листопада 2020 року Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • За даними правозахисників, як миниму до кінця квітня окупаційні адміністрації в ОРДЛО не мають наміру відновлювати нормальний режим роботи КПВВ на лінії розмежування, який існував до введення карантинних обмежень. Окупанти прагнуть, щоб жителі ОРДЛО менше їздили на підконтрольну територію України і більше в Росію.
  • Нардеп Муса Магомедов заявив, що незаконні угруповання «Л-ДНР» не відкривають КПВВ на лінії зіткнення на Донбасі, оскільки заробляють на переведенні в готівку пенсій жителів ОРДЛО, які не можуть виїхати з окупованої території, щоб їх отримати самостійно.