Окупанти на Донбасі вже готують механізм, як не пропускати людей через КПВВ після закінчення пандемії – Гармаш

Новини
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

На Донбасі окупаційні «адміністрації» в так званих «Л-ДНР» вже готують механізм, за допомогою якого будуть обмежувати пересування людей через КПВВ на лінії розмежування, навіть коли пандемія коронавірусу завершиться.

Таку думку в коментарі виданню «ОстроВ» висловив представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України Сергій Гармаш.

«КПВВ з ОРДО вже ніколи не запрацюють в колишньому режимі, тому що це цілеспрямована політика Росії по ізоляції окупованого Донбасу від України і інтеграції його з РФ. Навіть коли закінчиться пандемія, я не думаю, що КПВВ відкриються. Або, їх відкриють, але створять умови, коли люди все одно не зможуть виїжджати. Вже зараз «влада» ОРДО підготувала механізм, як не пускати людей», – сказав Гармаш.

Він пояснив, що цим механізмом є процес паспортизації населення ОРДЛО «документами» так званих «ДНР» і «ЛНР».

«Вони до 2025 року планують роздати всім жителям громадянство так званих «Л-ДНР» і вилучити українські паспорти. Природно, що з документами «Л-ДНР» люди не поїдуть в Україну. І самі будуть боятися, і для України ці папірці – не документ», – зазначив Гармаш.

Як повідомлялось, нардеп Муса Магомедов заявив, що незаконні угруповання «Л-ДНР» не відкривають КПВВ на лінії зіткнення на Донбасі, оскільки заробляють на переведенні в готівку пенсій жителів ОРДЛО, які не можуть виїхати з окупованої території, щоб їх отримати самостійно.

24 лютого українська сторона надала автобуси-човники для перевезення громадян через КПВВ «Золоте» і «Щастя», однак російська сторона знову відмовила у відкритті КПВВ зі свого боку на лінії розмежування в Луганській області.

Нагадаємо:

  • 10 листопада 2020 року Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • Управління ООН з координації гуманітарних справ прогнозує, що робота КПВВ на лінії розмежування на Донбасі буде залишатися істотно обмеженою мінімум до середини літа 2021 року.
  • 11 лютого 2021 року в ООН закликали зняти обмеження на свободу пересування через лінію зіткнення сторін на Донбасі та забезпечити регіон необхідною кількістю КПВВ. В ООН також закликали РФ вивести свої війська з української території, та забезпечити вільний доступ представників міжнародних гуманітарних організацій на окуповані території України.
  • За даними правозахисників, як миниму до кінця квітня окупаційні адміністрації в ОРДЛО не мають наміру відновлювати нормальний режим роботи КПВВ на лінії розмежування, який існував до введення карантинних обмежень. Окупанти прагнуть, щоб жителі ОРДЛО менше їздили на підконтрольну територію України і більше в Росію.