Ощадбанк оскаржить рішення Апеляційного суду Парижа у справі проти РФ у стягненні $1,3 млрд за втрачені кримські активи

Новини
Ощадбанк
Фото: epravda.com.ua

Ощадбанк оскаржить рішення Апеляційного суду Парижа у справі проти Російської Федерації. У Міністерстві юстиції РФ заявили, що Апеляційний суд Парижа 30 березня задовольнив їх позов в суперечці з Ощадбанком України у справі про компенсацію 1,3 млрд доларів за втрачені банком активи в окупованому Криму.

«Як стало відомо, сьогодні паризький апеляційний суд відхилив Рішення Міжнародного Трибуналу від 26 листопада 2018 року у справі Ощадбанку проти Російської Федерації щодо відшкодування втрат у Криму, спричинених анексією півострова. Ощадбанк вважає таке рішення апеляційного суду з точки зору права помилковим та таким, що суперечить усталеній прецедентній практиці як у Франції, так і в інших європейських країнах. Банк планує негайно оскаржити це рішення.

При винесенні рішення паризький апеляційний суд не врахував особливості захисту прав іноземних інвесторів відповідно до міжнародних угод та їх співвідношення з засобами захисту, який пропонує арбітраж. Крім того, наразі розглядається питання щодо правильності застосування процесуального законодавства та обсягу повноважень апеляційного суду.

Ощадбанк залишається незмінним у своїй позиції щодо відстоювання законних прав та інтересів і готується до оскарження рішення паризького апеляційного суду перед Верховним cудом. Ми впевнені, що в наступній інстанції рішення апеляційного суду буде скасовано та рішення Міжнародного Трибуналу від 26 листопада 2018 року щодо відшкодування Російською Федерацією збитків, спричинених анексією Криму, на користь Ощадбанку залишиться в силі, як це було зроблено в інших інвестиційних справах за участю Російської Федерації», – повідомили в Ощадбанку.

У Міністерстві юстиції РФ заявили, що Апеляційний суд Парижа у вівторок, 30 березня, задовольнив їх позов в суперечці з Ощадбанком України у справі про компенсацію 1,3 млрд доларів, повідомляє Інтерфакс.

«30 березня 2021 року Апеляційний суд Парижа скасував винесене в 2018 році арбітражне рішення за позовом ПАТ Державний ощадний банк України», – йдеться в повідомленні.

У РФ заявляють, що суд «підтримав довід Мін’юсту Росії про відсутність у арбітражного трибуналу юрисдикції на розгляд спору і повністю скасував рішення трибуналу».

«Зокрема, РФ вдалося довести, що так звані інвестиції, а саме, кримське відділення Ощадбанку, були створені до 1 січня 1992 року, тобто, ще в радянський період, в зв’язку з чим вони не підпадають під дію Угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій», – заявляють в Мін’юсті РФ.

«Дане рішення буде мати прецедентне значення і в інших справах за участю так званих» українських інвесторів «, які розглядаються арбітражами та державними судами в європейських юрисдикціях», – заявили у відомстві.

Як повідомлялось, 2 грудня 2020 року Верховний Суд дозволив Ощадбанку відновити стягнення $1,3 млрд з РФ збитків, завданих в результаті незаконної анексії Криму.

Нагадаємо:

  • 26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.
  • Заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості і стягнення Ощадбанку Ірина Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що в банку бачать три варіанти стягнення з РФ компенсації в 1,3 млрд доларів США за втрачені в окупованому Криму активи.
  • 16 травня 2019 року Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що Росія може спробувати домогтися скасування рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з неї 1,3 млрд доларів США в якості компенсації збитків, завданих акціонерному товариству «Ощадбанк» внаслідок російської анексії Криму.