Кабмін переведе більшість одержувачів пенсій через пошту на обслуговування в банки

Новини
пенсии
Фото: УНІАН

Кабмін прийняв постанову «Про додаткові заходи щодо організації виплати та доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів в межах України». Перший конкурс Пенсійний фонд повинен провести до 1 вересня 2021 року. До цього моменту доставляти пенсії та грошову допомогу продовжить «Укрпошта».

Як повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, постановою вводиться конкурсний механізм відбору постачальників послуг з виплати та доставки пенсій, грошової допомоги за місцем проживання одержувачів. Сьогодні такі послуги на монопольних умовах надає АТ «Укрпошта».

«Передбачено, що тарифи за надання цих послуг будуть визначатися в договорах, укладених за результатами конкурсу, і не можуть бути більше тарифів, встановлених урядом. Така норма буде стимулювати в майбутньому зниження вартості доставки пенсій та грошової допомоги», – йдеться в повідомленні.

Також передбачено, що з 1 вересня виплата пенсій та грошової допомоги буде здійснюватися через поточні рахунки уповноважених банків для всіх одержувачів, крім:

  • людей з інвалідністю I групи;
  • осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду;
  • осіб, які не досягли 80-річного віку;
  • одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги по догляду.

Представники вищезгаданих категорій отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через установу, відібране на конкурсі, або через обраний самостійно уповноважений банк.

«Отримання пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках дозволить одержувачу в будь-який час мати інформацію про фактичні суми перерахованих йому пенсій та допомог, перевіряти їх, мати можливість документально підтвердити перераховані суми за будь-який період в разі потреби або спірних ситуацій. Такий механізм буде сприяти прозорості та підконтрольності виплати пенсій та допомог», – йдеться в повідомленні.

Одержувачі, які ще не обрали собі уповноважений банк, зможуть це зробити до 1 вересня 2021 року. Якщо до цього моменту людина не вибере банк, то рахунок буде відкритий в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом Міністрів України, за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту.

В Україні з 1 квітня проведуть автоматичний перерахунок пенсій для тих, хто продовжив працювати. Розмір надбавки залежить від розрахункової виплати: чим вона більше, тим вище буде прибавка.

Пенсійний фонд України (ПФУ) може призупинити виплати пенсіонерам, які понад рік не отримували пенсії з поточного рахунку в банку або їх пенсії в цей період виходили за дорученням. У багатьох пенсіонерів не було можливості потрапити в відділення Ощадбанку і зняти пенсію в зв’язку з закриттям КПВВ рік тому і блокуванням їх угрупованнями «Л-ДНР» у частині пенсіонерів-внутрішньо переміщених осіб, які проживають на тимчасово непідконтрольних уряду територіях. Люди стали отримувати повідомлення ПФУ з вимогою пройти ідентифікацію, не дивлячись на діючу відстрочку її проходження через карантин.

Юристи роз’яснили, як отримати компенсацію сум пенсії, яка не була виплачена у 2018 році через порушення строків проходження фізичної ідентифікації особи, а також хто має право на компенсацію за порушення строків виплати пенсії, як її отримати та чим керуватися на практиці.

Як повідомлялось, в Ощадбанку пояснили, які операції можна провести без особистої присутності пенсіонера-переселенця, оскільки через тривалий карантин і закритих КПВВ багато пенсіонерів зі статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які живуть на окупованому Донбасі, не можуть потрапити в відділення Ощадбанку на підконтрольній українській влади території.

Ощадбанк продовжив дію платіжних карток переселенців, термін дії яких спливає під час карантину, до 1 травня 2021 року.

Нагадаємо:

  • ВПО за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.
  • Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.
  • Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію.