Які КПВВ працюють на Донбасі

Новини
КПВВ
КПВВ «Щастя» в Луганській області Фото: novosti.dn.ua

Рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорах на лінії розмежування станом на 3 квітня заблокований з боку тимчасово окупованої території. Із семи відкритих КПВВ щоденний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській». Навпроти КПВВ «Новотроїцьке» окупанти розблоковують рух двічі на тиждень – у понеділок та п’ятницю.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

«За рішенням командувача операції Об’єднаних сил усі КПВВ відкриті для пропуску через лінію розмежування. Контрольні пункти функціонують щоденно з 08.00 до 16.00. Однак рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорах заблокований з боку тимчасово окупованої території України», – йдеться у повідомленні.

У ДПСУ повідомили, що у контрольному пункті «Станиця Луганська» пасажиропотік порівняно з минулим тижнем зменшився на 30%. Упродовж тижня через цей дорожній коридор на тимчасово окуповану територію України пройшли 5482 особи, а на контрольовану територію – 4671 особа.

Через КПВВ «Новотроїцьке» 239 громадян та 40 транспортних засобів потрапили на тимчасово окуповану територію, водночас 267 громадян та 63 транспортних засоби проїхали на підконтрольну українській владі територію.

Через КПВВ «Щастя» проїхали 2 вантажні автомобілі з медикаментами від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Загальна вага гуманітарної допомоги становила майже 3 тонни.

Крім того, окупанти не допустили на тимчасово окуповану територію України 20 громадян, прикордонники забезпечили їх повернення на контрольовану територію.

Як повідомлялось, 24 лютого 2021 року представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш заявив, що на Донбасі окупаційні «адміністрації» в так званих «Л-ДНР» вже готують механізм, за допомогою якого будуть обмежувати пересування людей через КПВВ на лінії розмежування, навіть коли пандемія коронавірусу завершиться.

Нагадаємо:

  • 10 листопада 2020 року Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • За даними правозахисників, як миниму до кінця квітня окупаційні адміністрації в ОРДЛО не мають наміру відновлювати нормальний режим роботи КПВВ на лінії розмежування, який існував до введення карантинних обмежень. Окупанти прагнуть, щоб жителі ОРДЛО менше їздили на підконтрольну територію України і більше в Росію.
  • Нардеп Муса Магомедов заявив, що незаконні угруповання «Л-ДНР» не відкривають КПВВ на лінії зіткнення на Донбасі, оскільки заробляють на переведенні в готівку пенсій жителів ОРДЛО, які не можуть виїхати з окупованої території, щоб їх отримати самостійно.