Глава Донецької ОДА вважає недоцільним активізувати рух на КПВВ через зростання пандемії COVID-19

Новини
КПВВ
КПВВ «Новотроїцьке», Донецька область Фото: dpsu.gov.ua

Глава Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко вважає, що зараз активізувати рух через КПВВ на лінії розмежування недоцільно, враховуючи наростання пандемії COVID-19, а також відсутність об’єктивної інформації про поширення коронавірусу на непідконтрольних територіях Донбасу.

Про це Кириченко сказав на брифінгу за підсумками роботи в березні, повідомляє сайт «Новости Донбасса».

За його словами, в Донецькій області готові до відновлення роботи КПВВ в звичайному режимі і до перевезення пасажирів на так званому «нулі». Однак все залежить від ситуації на окупованій території – як там буде здійснюватися пропуск.

При цьому глава ОДА висловив сумнів в доцільності саме в даний час відкривати КПВВ.

«Звичайно, з режимом захворюваності не є доцільним зараз оживляти рух, тим більше що об’єктивної достовірної інформації про захворюваність [на тимчасово окупованій території] немає. Але я впевнений, що не менше йде рівень захворюваності, і допомога по лікуванню людей точно не забезпечується окупаційною владою на належному рівні, на такому, як вона здійснюється в Україні і на підконтрольній території Донецької області», – сказав Кириленко.

«Тому зараз це не є доцільним. Як тільки пройде пандемія, ми готові надавати якісні послуги», – додав він і навів як приклад сервісний центр на КПВВ «Новотроїцьке».

Він зазначив, що у міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України вже є плани з будівництва нових сервісних центрів на інших КПВВ з сучасними послугами.

Крім того, Кириленко повідомив, що на КПВВ «Новотроїцьке» організовано тестування людей, що прибувають з ОРДЛО, експрес-тестами на антиген коронавірусу. З 15 січня 2021 року протестовано вже 1425 осіб, позитивних результатів на наявність коронавірусу не було виявлено. Тести проводяться за рахунок бюджетних коштів.

Як повідомлялося, 24 березня 2021 року секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що повноцінний рух громадян через КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, а також на адмінкордоні з Кримом, як і колишня комунікація та зв’язок української влади з мешканцями ОРДЛО та тимчасово окупованого Криму будуть відновлені після завершення пандемії коронавірусу COVID-19.

Нагадаємо:

  • 10 листопада 2020 року Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • За даними правозахисників, як миниму до кінця квітня окупаційні адміністрації в ОРДЛО не мають наміру відновлювати нормальний режим роботи КПВВ на лінії розмежування, який існував до введення карантинних обмежень. Окупанти прагнуть, щоб жителі ОРДЛО менше їздили на підконтрольну територію України і більше в Росію.
  • Нардеп Муса Магомедов заявив, що незаконні угруповання «Л-ДНР» не відкривають КПВВ на лінії зіткнення на Донбасі, оскільки заробляють на переведенні в готівку пенсій жителів ОРДЛО, які не можуть виїхати з окупованої території, щоб їх отримати самостійно.