У Гідрометцентрі РФ попереджають про загрозу літньої посухи в Криму

Новини
Пересохле Тайганськоє водосховище в Білогірському районі Криму, березень 2021 року Фото: RFE/RL

У 2021 році літня посуха може загрожувати регіонам Південного, Північно-Кавказького округів і півдня Чорнозем’я Росії, а також окупованому Криму.

Про це заявив науковий керівник Гідрометцентру Росії Роман Вільфанд, відповідаючи на питання, в яких регіонах існує загроза посухи, передає агентство ТАСС.

«Поки що в окремих регіонах саме Південного і Північно-Кавказького федерального округу, Крим туди входить, саме в цих регіонах. Ще може бути самий-самий південь Центрального Чорнозем’я: Воронежская, Тамбовська області», – сказав Вільфанд.

За його словами, ризики літньої посухи в даних регіонах сформувалися через дефіцит продуктивної вологи в грунті.

Як повідомлялось, у лютому 2021 року в окупованому Криму пересохла річка Сарису, що протікала через місто Білогірськ. Сарису є лівою притокою річки Біюк-Карасу, права притока якої – річка Танасу пересохла ще у вересні минулого року.

9 березня 2021 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов доручив розробити детальний план забезпечення водою населених пунктів окупованого півострова під час курортного сезону в умовах дефіциту водних ресурсів. При цьому необхідно «виходити з гіршої ситуації».

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері. З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.