США закликали РФ припинити репресії проти незалежних голосів у Криму та звільнити журналіста Єсипенка

Новини
Есипенко
Владислав Єсипенко Скрішот відео ЦГЗ ФСБ РФ / ТАСС

Посольство США в Україні висловлює стурбованість інформацією про катування журналіста Владислава Єсипенка в окупованому Криму і закликає РФ його звільнити.

Про це йдеться в повідомленні посольства США у Twitter.

«Стурбовані повідомленнями про тортури російської окупаційної влади в Криму щодо журналіста-фрілансера Владислава Єсипенка, щоб змусити його до зізнання. Ми закликаємо його звільнити, а Росію припинити репресії проти незалежних голосів у Криму», – йдеться в повідомленні.

В окупованому Криму співробітники ФСБ погрожували розправою заарештованому позаштатному співробітникові Радіо Свобода (проект Крим.РеаліЇ) Владиславу Єсипенко після того, як він на засіданні «Верховного суду Криму» повідомив про тортури, які застосовували до нього російські силовики після затримання 10 березня.

Як повідомлялось, 6 квітня 2021 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на арешт Владислава Єсипенка, який буде залишатися під вартою до 11 травня. На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів). 16 березня президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай визнав, що Владислав Єсипенко є позаштатним співробітником видання Крим.Реалії, для якого знімав відео і фото в Криму, і закликав Росію негайно його звільнити.
  • Служба зовнішньої розвідки України назвала пропагандистською акцією заяви ФСБ про затримання в Криму нібито «українського агента». Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом затримання ФСБ в Криму Владислава Єсипенка. Дружина Владислава Єсипенка Катерина звернулася за допомогою в його звільненні до МЗС і президента України Володимира Зеленського.