Шойгу наказав завершити перевірку і відвести задіяні в навчаннях війська від південних кордонів України та з Криму

Новини
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу Фото: mil.ru

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу вирішив завершити перевірочні заходи в Південному та Західному військових округах і наказав повернути в місця постійної дислокації задіяні в навчаннях війська від південних кордонів України і з окупованого Криму.

Про це Шойгу заявив 22 квітня в Криму на нараді про підсумки дій військ Південного військового округу і ВДВ в ході раптових перевірок, повідомляє Міноборони РФ.

«Вважаю, що цілі раптової перевірки досягнуті повністю. Війська продемонстрували здатність забезпечити надійну оборону країни. У зв’язку з цим мною прийнято рішення завершити перевірочні заходи в Південному та Західному військових округах», – сказав глава російського військового відомства.

Він поставив завдання Генеральному штабу, командувачам військами військових округів і повітряно-десантних військ «спланувати і приступити з 23 квітня до повернення військ в пункти постійної дислокації, провести детальний аналіз і підвести підсумки раптової перевірки військ».

Шойгу наказав до 1 травня поточного року повернути в місця постійної дислокації війська, які були задіяні в ході навчань на півдні Росії. «До 1 травня 2021 роки повернути особовий склад 58-ї армії Південного військового округу, 41-ї армії Центрального військового округу, 7-ої, 76-ї десантно-штурмових і 98-ї повітряно-десантних дивізій повітряно-десантних військ в пункти постійної дислокації» , – наказав міністр.

За підсумками наради він доручив командуючим військами військових округів «детально спланувати повернення військ в пункти постійної дислокації». «При цьому забезпечити виконання вимог заходів безпеки і не допустити подій під час перевезення», – зазначив Шойгу.

Крім того, він зазначив, що техніку і озброєння 41-ї загальновійськової армії, які передбачено задіяти в стратегічних навчаннях «Захід-2021», треба розмістити в польових парках на полігоні Погоново в Воронезької області РФ, організувати їх обслуговування і надійну охорону. Також потрібно «провести розбір раптових перевірок у всіх ланках управління, скласти план усунення недоліків і приступити до їх реалізації», – сказав міністр.

Як повідомлялось, 22 квітня 2021 року Росія провела на полігоні Опук в окупованому Криму міжвидові навчання військ Південного військового округу (рос. ЮВО) і Повітряно-десантних військ (рос. ВДВ) в рамках раптової перевірки боєготовності. У район проведення навчань вийшли кораблі Чорноморського флоту, частина сил Каспійської флотилії Південного військового округу. Для спостереження за навчаннями до Криму прибув міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Нагадаємо:

  • РФ оголосила про закриття з 24 квітня до 31 жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. У МЗС України заявили, що такі дії Росії є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.
  • Росія з 20 по 24 квітня ввела обмеження на польоти над частиною окупованого Криму і Чорного моря.
  • 16 квітня 2021 року видання Der Spiegel з посиланням на супутникові знімки повідомило, що РФ продовжує перекидати своїх військових і техніку на територію окупованого Криму. Російські військові побудували на Керченському півострові в районі села Марфівка армійський табір, який з’явився в період з 15 березня по 2 квітня.
  • 20 квітня 2021 року видання The Wall Street Journal повідомило, що Росія перекинула до кордону з Україною і в окупований Крим більше військової техніки, зокрема бойової авіації, ніж вважалося до цих пір, що підвищило її здатність до політичного залякування або військового втручання.