Росія побудувала військовий табір в східному Криму – Der Spiegel

Новини
Російський військовий табір на Керченському півострові, знято, 13.04.2021 Фото: spiegel.de

Росія продовжує перекидати своїх військових і техніку на територію окупованого Криму. Російські військові побудували на Керченському півострові в районі села Марфівка армійський табір, який з’явився в період з 15 березня по 2 квітня.

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel з посиланням на супутникові знімки, які опинилися в його розпорядженні

«Приблизно в 30 кілометрах від села Мар’ївка біля узбережжя російські військові поступово побудували імпровізовану базу … Якщо 15 березня тут ще було порожньо, то до 2 квітня ви побачите все більше і більше техніки і будівель», – пише видання.

Російський військовий табір на Керченському півострові, знято, 15.03.2021 Фото: spiegel.de

Російський військовий табір на Керченському півострові, знято, 02.04.2021 Фото: spiegel.de

На супутникових фото видно, що на території табору, крім житлових приміщень, розташовані понад тисячу одиниць військової техніки, яка стоїть в обгороджених зонах.

Російський військовий табір на Керченському півострові, знято, 13.04.2021 Фото: spiegel.de

Також на знімках можна побачити, що на додаток до основного табору далі на захід був побудований табір меншого розміру.

Додатковий табір, знято, 13.04.2021 Фото: spiegel.de

У свою чергу, журналісти російської розслідувальної групи Conflict Intelligence Team (CIT) припустили, що у військовому таборі на Керченському півострова, супутникові знімки якого опублікував Der Spiegel, швидше за все знаходяться перекинуті з Північного Кавказу частини 58-ї армії ЗС Росії.

Розслідувачі нагадали, що про перекидання частин 58-ї армії в Крим 16 квітня повідомила прес-служба Південного військового округу РФ.

При цьому журналісти вказали, що до сих пір не було ніяких офіційних коментарів з приводу присутності в Криму 76-ї десантно-штурмової дивізії із Пскова, ешелони якої розвантажувалися в Сімферополі, а не на Керченському півострові, причому один з них був помічений набагато ближче до адмінкордону з Херсонською областю України.

«Крім того, на знімках табору не видно важкої техніки, наприклад, танків і самохідних артилерійських установок «Мста-С», які також перекидалися в Крим в складі частин 58-ї армії. Це дозволяє припустити, що перед нами не єдиний табір частин, перекинутих з Північного Кавказу», – пише CIT.

Як повідомлялось, за інформацією журналістів CIT, Росія перекинула в окупований Крим, де Міноборони РФ зараз проводить «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію Повітряно-десантних військ РФ, що дислокується у Пскові й відома участю у війні на Донбасі. Російські десантники прибули на півострів декількома ешелонами залізницею, а також на військово-транспортних літаках Іл-76.

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що російське військове відомство в рамках нарощування бойових можливостей військ планує до кінця року переформувати 56-ю десантно-штурмову бригаду в 56-й десантно-штурмовий полк з пунктом постійного базування в окупованій Феодосії.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.
  • РФ оголосила про закриття з 24 квітня до 31 жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. У МЗС України заявили, що такі дії Росії є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.