Путін готовий сісти і поговорити із Зеленським – Пєсков

Новини
Володимир Зеленський і Володимир Путін Фото: Телеканал 24

Президент РФ Володимир Путін готовий сісти за стіл переговорів з президентом України Володимиром Зеленським. Він згоден обговорювати двосторонні відносини.

Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, пишуть «РИА Новости».

«Путін готовий сісти і поговорити із Зеленським про двосторонні відносини», – сказав Пєсков.

Представник Кремля нагадав, що єдине, що зараз є – це пропозиція Зеленського зустрітися з Путіним і поговорити про врегулювання на Донбасі і запрошення президенту України приїхати в Москву для обговорення двосторонніх відносин.

Пєсков додав, що поки невідомо, як будуть формулюватися подальші пропозиції з боку Києва, але Путін «готовий сісти і поговорити щодо двосторонніх відносин з Україною».

Президент України Володимир Зеленський доручив керівнику свого Офісу Андрію Єрмаку домовлятися із представниками Адміністрації президента РФ про можливу зустріч із президентом Путіним.

Президент Володимир Зеленський закликав змінити «мінські угоди» і розширити «нормандську четвірку».

14 квітня 2021 року міністр оборони України Андрій Таран, виступаючи на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони повідомив, що загальна потужність російських військ, зосереджених уздовж українського кордону, становить 56 тактичних груп батальйонного рівня зі 110 тисячами військовослужбовців.

За словами міністра, справжньою метою нарощування Росією військової присутності біля кордонів може бути посилення тиску на Київ задля примусу до поступок у переговорному процесі та демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Як заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань заявив Деніел Фрід, який очолював Офіс з координації санкційної політики Держдепартаменту США під час президентства Барака Обами, «Володимир Путін хотів з’ясувати: залишиться Україна наодинці чи Захід їй допоможе? Він отримав відповідь – Україна не залишиться самотньою! Разом з тим, це не означає, що Путін не буде діяти проти України. Можливо, він здійснить інші агресивні дії – наприклад, він може надіслати російські війська в Донбас під виглядом миротворців. Або він може визнати незалежність лялькових режимів в Донбасі».

Нагадаємо:

  • 8 квітня  2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».
  • Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.
  • 10 квітня 2021 року держави-члени ОБСЄ висловили осуд і занепокоєння діями РФ, яка концентрує сили на кордоні з Україною і в тимчасово окупованому Криму.
  • 13 квітня 2021 року Генсек НАТО Йенс Столтенберг закликав РФ негайно припинити нарощування військ на кордоні з Україною і на окупованих територіях.
  • 17 квітня 2021 року канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і президент України Володимир Зеленський за підсумками спільної відеоконференції закликали РФ відвести додаткові війська від українського кордону з метою деескалації ситуації. Меркель і Макрон підкреслили свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Вони вказали на необхідність повного виконання Мінських домовленостей.