Жителям окупованого Донбасу видано майже 530 тисяч російських паспортів – МВС РФ

Новини
Фото: ТАСС

За два роки майже 530 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку. В Євросоюзі занепокоєні, що РФ може використовувати російські паспорти в ОРЛДО, як привід до розв’язування війни проти України.

Про кількість паспортів РФ, виданих на окупованому Донбасі, повідомили в прес-центрі МВС Росії у відповідь на запит агентства ТАСС.

«З початку реалізації указу президента РФ від 24 квітня 2019 року <…> громадянство РФ набули понад 527 тис. осіб, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України», – сказали в прес-центрі.

За даними МВС, майже 2 тис. жителям так званих «ДНР» і «ЛНР» у набутті російського громадянства відмовили. Так, 40% заяв було відхилено в зв’язку з тим, що люди мали обмеження на в’їзд до Росії через адміністративне видворення, депортації, реадмісію або в зв’язку з прийнятим щодо них рішенням про небажаність перебування в РФ. Третина, кому відмовили в громадянстві, мають незняту або непогашену судимість. Чверті здобувачів громадянство РФ не дали через те, що вони виступали за насильницьку зміну основ конституційного ладу Росії і створюють загрозу безпеці.

У російському МВС зазначили, що робота з прийому «громадян» «ДНР» і «ЛНР» в громадянство РФ триває.

Як повідомлялося, 30 квітня 2021 року в оприлюдненій на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні заяві Євросоюз висловив глибоку стурбованість з приводу продовження Росією видачі паспортів РФ в ОРДЛО, що суперечить Мінським домовленостям і є очевидним порушенням суверенітету України. В ЄС заявили, що ця політика Кремля викликає особливе занепокоєння, враховуючи заяви високопоставлених чиновників РФ про можливість початку військових дій для захисту інтересів цих нових паспортизованих громадян.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • 14 січня 2021 року Східна правозахисна група повідомила, що окупаційні адміністрації на кінець 2020 року видали жителям ОРДЛО понад 1,2 млн паспортів так званих «ДНР» і «ЛНР», а також понад 440 тис. паспортів РФ.