Голова Херсонської ОДА заперечує нестачу експрес-тестів на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак»

Новини
Пункт тестування на COVID-19 на КПВВ «Чонгар» Фото: investigator.org.ua

Голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир заперечує, що на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» не вистачає експрес-тестів на антитіла COVID-19, як про це повідомляють громадяни та журналісти. Він стверджує, що тестування на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом відбуваються в штатному режимі, тестів в Херсонській області вистачає і зараз очікується їх нова партія.

Про це Сергій Козир заявив, відповідаючи на запитання журналістів сайту IPC-Херсон.

«На сьогоднішній день на КПВВ «Каланчак» та «Чонгар» зроблено 12 542 дослідження екпрес-тестами. З них 14 дали позитивний результат. За останню добу проведено 437 тестувань. Залишок тестів зараз по області складає 72 тисячі, тобто, тестів вистачає та ми найближчим часом отримаємо нову партію. Пункти тестування працюють на КПВВ «Каланчак» з 8:30 ранку до 16 години з понеділка по п’ятницю без перерви. У будь-який інший час тестування здійснюється у приймальному відділенні Каланчацької лікарні. На КПВВ «Чонгар» тестування відбувається з 8 години ранку до 17:15 з понеділка по четвер, а в п’ятницю з 8:00 до 16:00», – сказав голова Херсонської ОДА.

Однак в соцмережах шириться інформація про те, що в пунктах тестування на КПВВ виникають проблеми з тестами. Так, користувачка Facebook Діана Соколова вказала на своїй сторінці, що 5 травня після перетинання адмінмежі з окупованим Кримом не змогла пройти безкоштовне тестування на КПВВ «Каланчак» через відсутність тестів.

«На безкоштовні тести не встигли, вже 13:30 закінчилися», – написала вона.

Також журналісти з видання «Інжир» 27 квітня без попередження відвідали КПВВ «Каланчак» та зафіксували не надто презентабельний стан цього об’єкту. Окрім зачинених дверей та непрацюючого ЦНАП, журналістів здивували купи сміття на території КПВВ.

Фото: INжир

«КПВВ Каланчак. 27 квітня 2021 рік, вівторок. Пункт експрес-тестування не працює, всім іноземцям, що в’їжджають, пропонують з’їздити для здачі тесту в смт. Каланчак (30 км від КПВВ). Не працює і центр надання адміністративних послуг. Ну і природньо, зачиненими залишаються усі приміщення сервісної зони. В туалет сходити теж немає куди, зачинений навіть платний туалет… І тільки наявність купи сміття є тут єдиною ознакою цивілізації», – повідомили журналісти «Інжиру».

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19.
  • 11 січня заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій повідомив, що для КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом виділено 1000 тест-систем по 500 на кожний. Тестування є безкоштовним.
  • 15 лютого 2021 року монітори Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини встановили, що Херсонська обласна державна адміністрація не забезпечила належне функціонування пункту експрес-тестування на визначення коронавірусу SARC-CoV-2 на КПВВ «Каланчак».