На кримчанина Яцкіна, якого ФСБ обвинувачує в «шпигунстві», чиниться тиск в СІЗО – адвокат

Новини
Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

На кримчанина Івана Яцкіна, якого ФСБ звинувачує в «шпигунстві», чиниться психологічний тиск в СІЗО Сімферополя. 12 травня 2021 року відбувся розгляд апеляційної скарги на термін утримання Івана Яцкіна в СІЗО, в рамках якого Третій апеляційний суд загальної юрисдикції міста Сочі апеляцію не задовольнив. Засідання пройшло без участі Миколи Полозова через те, що адвокат не був сповіщений про нього у встановлений термін. Таким чином, Яцкін залишиться в СІЗО до 1 липня 2021 року.

Про це повідомив його адвокат Микола Полозов виданню Крим.Реаліі.

«Напередодні травневих свят в СІЗО прийшов один з фігурантів справи, співробітник МВС. Івана Григоровича Яцкіна викликали в оперативну частину. Після цього співкамерники Івана Григоровича почали загрожувати не тільки йому, але і його сім’ї. Говорили, що спалять хату з дітьми, що розправляться з ним, сім’єю і адвокатом. А враховуючи, що я – єдиний захисник у Івана Яцкіна, то явно йшлося і про мене в тому числі», – розповів Полозов.

За словами адвоката, у зв’язку з цими фактами він подав заяву про застосування заходів безпеки щодо Івана Яцкіна і його сім’ї.

«Необхідно, щоб була проведена перевірка по вищевикладеним фактам, чи дійсно фігурант справи відвідував в СІЗО Івана Григоровича, чи дійсно співкамерники тиснули», – сказав Полозов.

За його даними, Івана Яцкіна вже перевели в іншу камеру, розраховану на чотири людини, де він міститься з одним сусідом по камері.

Як повідомлялось, 13 квітня 2021 року «Верховний суд Крим» продовжив арешт Івану Яцкіну до 1 липня 2021 року.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
  • Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив укласти Івана Яцкіна під варту до 16 березня 2020 року. Слідчі органи ФСБ обвинувачують  кримчанина в скоєнні злочину, передбаченого ст.275 КК РФ (державна зрада).
  • Про затримання Яцкіна повідомили російські ЗМІ в кінці грудня 2019 року.
  • У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.