У ПФУ обіцяють не блокувати пенсії переселенців, які не знімалися з рахунку більше року – правозахисниця

Новини
Фото: pfu.gov.ua

Міністерство соціальної політики направило в усі відділення Пенсійного фонду України роз’яснення про те, що на період дії карантину та 30 днів після нього заборонено блокувати пенсії пенсіонерів-переселенців, які не знімалися з рахунку більше року. Для тих, кому виплати вже були припинені, ПФУ їх має відновити.

Про це повідомила юристка з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Анастасія Одінцова в інтерв’ю «Українському радіо», передає сайт «Новости Донбасса».

Вона нагадала, що проблема виникла в зв’язку з тим, що багато пенсіонерів-внутрішньо переміщених осіб (ВПО) через закриті КПВВ не можуть виїхати з непідконтрольної території більше року і зняти свої пенсії. У той же час діє постанова Кабміну №1596 про отримання пенсій через банки, яка передбачає порядок припинення виплат, якщо вони більше року не знімалися з рахунку.

«Якраз там звучить один з пунктів: якщо пенсії не отримуються з поточного рахунку понад рік, такі кошти переносяться на отримання через «Укрпошту». Тобто це діє загальне правило для всіх. Але відповідно до постанови КМУ №637, на «Укрпошту» для внутрішньо переміщених осіб можна перевести пенсію тільки для тих, хто має інвалідність, і маломобільних. Тобто для більшості пенсіонерів, які є внутрішньо переміщеними особами, і вони заблоковані [на непідконтрольних територіях], не мають інвалідності і так далі – просто вказано, що їм припиняється виплата пенсії», – пояснила Одінцова.

Вона повідомила, що згідно з даними Пенсійного фонду, станом на 1 квітня 2021 року близько 4 тисячам осіб з числа внутрішньо переміщених осіб припинено виплату пенсії «до з’ясування обставин».

«Тобто перевести на «Укрпошту» їх не можуть, а виплачувати далі на цей рахунок їм не дозволяє постанова, яка діє і не була скасована. Однак виходить казус, бо відповідно до закону щодо COVID-19 заборонено припиняти виплату пенсії. Тобто тут вийшло непорозуміння: Пенсійний фонд як би виконує, але забуває, що у нас є верховенство права, і норми регулює закон», – зазначила юристка.

За її словами, у зв’язку з цим правозахисники звернулися до уряду і профільний комітет Верховної Ради, відбулася нарада за участю голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики Галиною Третьяковою, де піднімалася ця проблема.

«І якраз 1 квітня пішов лист від міністерства соціальної політики з роз’ясненням, що оскільки законом передбачена заборона припинення і призупинення виплати пенсій, значить, їх потрібно відновити. Я так розумію, що ще не до всіх надійшло це роз’яснення, хоча минуло вже півтора місяця, тому що поодинокі випадки припинення виплат ще є. Лист направлено на всі відділення Пенсійного фонду. Відповідно, вони повинні були його отримати і припинити блокувати пенсії ВПО на період дії карантину та 30 днів після нього, а також відновити виплати цим 3 858 особам, які вже з цим зіткнулись», – сказала правозахисниця.

Вона зазначила, що переселенці також підпадають під норму, яка передбачає, що заборгованість, яка утворюється за час призупинення пенсії, виплачується згідно з окремим порядком. А він не розроблений, тобто фактично відсутній, тому від блокування пенсій ВПО страждають ще більше.

Одінцова додала, що якщо припинення виплати пенсії місцевими відділеннями ПФУ все-таки відбувається, то слід звернутися до головного управління по регіону, щоб там роз’яснили, що блокувати пенсії не можна.

«Нехай пояснять повторно, тому що глава правління Пенсійного фонду сказав, що дійсно виплати не будуть припинятися, а усі, що припинялися, – будуть відновлені», – підкреслила Одінцова.

Вона також порадила в разі проблем з виплатою пенсій або заборгованості по пенсіях ВПО, звертатися на «гарячу лінію» БФ «Право на захист» за консультаціями і допомогою по телефонам: (068) 507-50-90, (099) 507-50- 90.

Як повідомлялось, голова комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що для вирішення питання виплат пенсій жителям окупованого Донбасу можна ввести дистанційн ідентифікацію. Це може відбуватися за допомогою смартфона і відповідних технічних рішень. Разом з тим, держава повинна контролювати, що людина жива і її пенсію не отримує хтось інший.

Нагадаємо:

  • Правозахисник повідомив, що ПФУ вимагає від пенсіонерів, які мають статус ВПО, проходити ідентифікацію в Ощадбанку, незважаючи на норми закону, яким на неї введена відстрочка на час дії карантину та місяць після нього. В першу чергу ПФУ хоче ідентифікувати громадян, які протягом року не проводили операції за своїми банківськими рахункаму. В іншому випадку пенсійні виплати можуть бути припинені.
  • Дані про пенсіонерів, які протягом року не отримували свою пенсію, банки передають до ПФУ, і для продовження виплат пенсіонерам, включаючи ВПО, існує процедура підтвердження статусу пенсіонера, яку їм необхідно пройти.
  • Правозахисники пропонують ввести дистанційні способи верифікації пенсіонерів, які мають статус ВПО. Ця необхідність існує, перш за все, для немобільних жителів тимчасово непідконтрольних територій, які не можуть перетинати лінію дотику і тому втратили доступ до отримання пенсій.