Прокуратура АРК відкрила провадження через незаконні археологічні розкопки в Криму

Новини
Докова вежа (XIV століття), частина середньовічного комплексу «Генуезька фортеця» в Феодосії, березень 2021 р. Фото: RFE/RL

Прокуратура АР Крим та Севастополя розпочала кримінальні провадження за фактом проведення російським установами та організаціями низки незаконних масштабних «археологічних розкопок» на території окупованого Криму, а також руйнування та пошкодження під час будівельних робіт цінних археологічних пам’яток історії та архітектури на півострові.

Кримінальні провадження за ст. 298 КК України розпочаті за зверненням громадських організацій «Євромайдан-Крим», «Регіональний центр прав людини» та «Українська гельсінська спілка з прав людини», повідомляє пресслужба відомства.

«За наявною інформацією, проведення підконтрольними державі-окупанту установами та організаціями незаконних археологічних розкопок й розвідок спричиняє руйнування та пошкодження низки об’єктів матеріальної культурної спадщини України. До таких об’єктів відносяться: Церква Івана Предтечі, Докова Башта, Вежа Костянтина, стародавнє поселення навколо м. Феодосія, античне городище «Кітей» (Південно-східне узбережжя півострова), стародавнє місто Акра, античний некрополь та поселення «Киз-Аул», фортеця «Керч», старовинне поселення Боспорського Царства», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у прокуратурі, у цих кримінальних провадженнях перевірятиметься причетність до вчинення кримінального правопорушення службових та посадових осіб Федеральної державної бюджетної установи культури «Державний Ермітаж», підрозділів «Російської академії наук», «Русского географического общества» та «Московського державного педагогічного університету».

Як повідомлялось, правоохоронці АРК розслідують понад 70 фактів умисного знищення, руйнування, псування культурних цінностей, а також проведення незаконних археологічних робіт в окупованому Криму.

Нагадаємо:

  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ про введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб РФ. У нових санкційних списках РНБО України опинились 23 культурних і наукових установ Росії, а також 38 російських і кримських телеканалів, радіо і медіаресурсів. Санкції терміном на 3 роки ввели проти низки відомих російських музеїв, університетів, наукових установ та громадських організацій. Серед них – Ермітаж, Музей мистецтв імені Пушкіна, Московський державний університет імені Ломоносова, «Російське географічне товариство» та Інститут археології Російської академії наук. Крім того, під санкціями також виявилися наукові, культурні та освітні організації, що працюють в окупованому Криму.
  • 22 жовтня 2020 року МЗС України заявило рішучий протест Росії у зв’язку з проведенням археологічних розкопок, що здійснюються в межах так званого проєкту «Кримська війна» на території Альмінської долини та в Севастополї із грубим порушенням норм міжнародного права і законодавства України.
  • 23 березня 2021 року прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження за заявою представництва президента України в АРК щодо злочинних дій окупаційної адміністрації з руйнування Фороського ландшафтного парку в окупованому Криму, через будівництво, яке ведуть у парку структури з російського Татарстану, пов’язані з компанією «Татнефть».