Правоохоронці АРК розслідують понад 70 фактів злочинів щодо культурних цінностей у Криму

Новини
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Правоохоронці АРК розслідують понад 70 фактів умисного знищення, руйнування, псування культурних цінностей, а також проведення незаконних археологічних робіт в окупованому Криму.

Про це йшла мова в ході засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації заходів щодо виявлення та запобігання правопорушенням, що пов’язані з культурними цінностями, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Органами правопорядку АР Крим та м. Севастополя здійснюється розслідування низки кримінальних проваджень за понад 70 фактами умисного знищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури, незаконного проведення пошукових, археологічних робіт та вивезення культурних цінностей з тимчасово окупованої території півострова за ч. 1 ст. 438, чч. 1, 3 ст. 298, ст. 341, ст. 356, ч. 2 ст. 201 КК України», – йдеться у повідомленні.

Серед розглянутих на засіданні питань – проблематика, що пов’язана з виявленням правопорушень щодо культурних цінностей, зокрема, фактів незаконного захоплення, знищення та псування пам’яток національного значення, які знаходяться на тимчасово окупованій території півострова. З цією метою учасники робочої групи визначили низку заходів, які забезпечать належний рівень узгодженості та взаємодії правоохоронних органів зі спеціалістами, експертами та контролюючими органами.

Участь у заході взяли представники ГУ Нацполіції в АР Крим та місті Севастополі, Південного регіонального управління Держприкордонслужби України, Чорноморської митниці Держмитслужби, міністерства культури та інформаційної політики України, представництва президента України в АР Крим, співробітники Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Інституту археології НАН України, Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, громадських організацій «Євромайдан – Крим», «Регіонального центру з прав людини» та «Кримського інституту стратегічних досліджень».

Нагадаємо:

  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ про введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб РФ. У нових санкційних списках РНБО України опинились 23 культурних і наукових установ Росії, а також 38 російських і кримських телеканалів, радіо і медіаресурсів. Санкції терміном на 3 роки ввели проти низки відомих російських музеїв, університетів, наукових установ та громадських організацій. Серед них – Ермітаж, Музей мистецтв імені Пушкіна, Московський державний університет імені Ломоносова, «Російське географічне товариство» та Інститут археології Російської академії наук. Крім того, під санкціями також виявилися наукові, культурні та освітні організації, що працюють в окупованому Криму.
  • 22 жовтня 2020 року МЗС України заявило рішучий протест Росії у зв’язку з проведенням археологічних розкопок, що здійснюються в межах так званого проєкту «Кримська війна» на території Альмінської долини та в Севастополї із грубим порушенням норм міжнародного права і законодавства України.
  • 23 березня 2021 року прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження за заявою представництва президента України в АРК щодо злочинних дій окупаційної адміністрації з руйнування Фороського ландшафтного парку в окупованому Криму, через будівництво, яке ведуть у парку структури з російського Татарстану, пов’язані з компанією «Татнефть».