Журналісти Bihus.Info оприлюднили понад 30 годин «плівок Медведчука»

Новини
Віктор Медведчук Фото: Reuters

Журналісти Bihus.Info оприлюднили повний наявний в них масив так званих «плівок Медведчука» – телефонних розмов голови політради «Опозиційної платформи – За життя» за 2014-2017 роки, які стали основою чотирьох серій розслідування видання.

Як повідомляє Bihus.Info, загалом це понад 30 годин розмов Медведчука з кремлівськими посадовцями і бойовиками так званих «ДНР» і «ЛНР» – Владиславом Сурковим, Дмитром Козаком, Олексієм Міллером, Олександром Новаком, Миколою Токарєвим, Володимиром Кононовим, Ольгою Кобцевою, Дар’єю Морозовою та ін.

У викладеному журналістами масиві прибрано «дублі» (дзвінки, що повторюються), а самі розмови розкладені в хронології – від найдавнішої до найбільш свіжої. Оскільки сервіс YouTube дозволяє викласти файли хронометражем не більше 12 годин, посилань на масив декілька, знайти розмови можна за посиланням тут, ось тут і ось тут.

Також журналісти оприлюднили окреме відео, у якому автор проєкту Денис Бігус додатково прокоментував ситуацію довкола «плівок Медведчука». Зокрема, він розкритикував реакцію п’ятого президента України та народного депутата від «Європейської Солідарності» Петра Порошенка, який раніше присвятив цій темі більшість свого інтерв’ю телеканалу «Прямий», який йому належить.

«Єдине, чого ми досі не почули – це якоїсь реакції Медведчука і якихось відповідей Порошенка. Вибачайте, мені складно назвати відповідями його інтерв’ю на його телеканалі. Це радше демонстрація того, як годину говорити, і нічого при цьому по суті не сказати», – сказав Бігус.

За його словами, ці записи робили українські спецслужби у межах масштабної спецоперації ще з 2014 року. «Доводити це вже немає особливого сенсу, бо СБУ, Офіс генерального прокурора і НАБУ це вже сказали», зазначив Бігус.

Він також вказав, що велика кількість розмов Медведчука не потрапила до цих записів тому, що політик користувався також захищеною лінією зв’язку. Журналіст припустив, що у записах немає розмов з Порошенком, оскільки у президентській службі безпеки записувати розмови президента просто не ризикнули.

Нагадаємо:

  • Протягом останніх 4 тижнів Bihus.Info оприлюднили ряд розслідувань, що базуються на записах, які вели українські спецслужби. У першій частині журналісти розповіли про роль Медведчука в старті так званих «мирних перемовин» між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР», а також його впливі на президента Порошенка в цьому процесі.
  • Друга частина стосувалася передачі нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» з державної власності до рук оточення Медведчука. В подальшому нафтопродуктопровід використовувався для прокачки російського дизелю до України.
  • В третій частині журналісти розповіли про процес закупівлі Україною вугілля на непідконтрольних територіях та у Росії, роль Медведчука, Порошенка та керівництва СБУ в цих закупівлях.
  • Четверта частина стосувалася участі Медведчука в перемовинах між Україною та Росією щодо закупівлі газу та електроенергії, а також обміну полоненими між Україною та так званими «ДНР» і «ЛНР».