«Справа вагнерівців», Єрмак, «стіна» навколо Донбасу, питання Криму і НАТО: в чому зізнався Зеленський в інтерв’ю

Новини
Зеленский

Президент Володимир Зеленський заявив, що спецоперація із затримання російських найманців із ПВК «Вагнер» «готувалась точно не в Україні». Він розповів, як просив самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка видати Україні бойовиків, проте той цього не зробив. Президент заявив, що така операція дійсно готувалась, проте не українськими спецслужбами, а її ідею подали інші країни, які бажали втягнути Київ в цю історію. Проте Зеленський задоволений тим, що операція не вдалась, оскільки це могло погано закінчитись для України, зважаючи на ситуацію із примусовою посадкою літака у Мінську.

Про це Зеленський заявив в інтерв’ю для програми «VIP з Наталією Мосейчук».

«Останній раз ми спілкувались з ним по телефону. Коли вагнерівці були на території Білорусі, я подзвонив Олександру Григоровичу, я попросив його, я його попередив, що готовий передати йому всю інформацію щодо цих людей, там були прізвища, ми розуміли, хто це такі. Тим не менш, він сказав мені по телефону: «Я розумію, дорогий Володимир Олександровичу, я не підведу, все буде нормально, я розберусь». Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім відбулось те, що відбулось. Це була остання наша з ним бесіда», – сказав Зеленський.

«Ми з вами бачили, що було в Білорусі, як посадили літак, чим це закінчилось, чим закінчуються такі спецоперації тієї чи іншої країни. Тож, це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ця ситуація, ідея цієї операції була інших країн, точно не України і те, що Україну максимально затягували в це питання – це правда. Те, що цього не відбулось, проводячи паралелі із тим, що було в Білорусі, я вважаю, що це слава Богу. Що ми проявили питання суб’єктності в цьому важливому питанні», – заявив він.

Зеленський на зустрічі з президентом США Джо Байденом планує обговорити низку питань зокрема важливий блок у сфері оборони.

«У нас декілька блоків, які ми повинні обговорити.. Безпековий блок, я ще раз підтверджу, що це питання не тільки ПДЧ (Плану дій щодо членства в НАТО), це питання наших двосторонніх відносин, питання оборонного контракту чи меморандуму між нашими країнами, питання Північного потоку, питання Донбасу, питання Криму щодо безпеки на чорноморському та азовському узбережжі, питання українського флоту. Багато питань», – сказав Зеленський.

Також Зеленський планує зачепити питання співпраці та підтримки Міжнародного валютного фонду та збільшення оборонних поставок.

Якщо конфлікт не вдасться врегулювати з Росією, США, Німеччиною і Францією, можливий повний розрив України з окупованим Донбасом. Але це рішення доведеться винести на референдум.

«Що стосується альтернативних планів. План «Б» – ми в ньому, я вважаю, перебуваємо. А ті, хто пропонують, наприклад, стіну, як план «Б», або план «С» – неважливо – стіну в будь-якому форматі … Стіна – це повне розірвання відносин у тому чи іншому вигляді. Я вважаю, що цей план може бути, але рішення про запуск цього плану має приймати народ України», – сказав Зеленський.

За його словами, «якщо не вийдуть якісь альтернативні домовленості зі США, з Росією і паралельно в Нормандському форматі – буде він працювати чи ні – то за «стіну» голосуватиме народ України».

Зеленський запевнив, що глава його офісу Андрій Єрмак піде з главою держави в кінці політичного шляху і не залишиться на будь-якій посаді.

«Пан Єрмак – реальний потужний менеджер і не на словах, не блаблабла, а реальний патріот України, який дуже багато працює, 24/7 тільки заради України. Він прийшов зі мною, він піде зі мною. І не залишатися на будь-яких посадах. Пан Єрмак був зі мною від самого початку, але не на цій посаді…

Єрмак поруч зі мною не просто так, я довіряю цій людині. Служба безпеки надає й надала мені інформацію про все моє оточення, всіх моїх людей. Питання не про недовіру. Я просто знаю, що я би не хотів потім втратити ту чи іншу людину. До Єрмака нуль питань в СБУ, нуль питань в української розвідки», – сказав Зеленський.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов стверджуэ, що секретну операцію СБУ та ГУР МО по затриманню бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України, «найбільш ймовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з РФ ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску».
  • Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.
  • Міжнародна організація Bellingcat працює над розслідуванням з приводу підготовки українськими спецслужбами спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії «Вагнер» і її зриву на фінальному етапі.
  • Офіс президента України намагався залучити керівництво служби зовнішньополітичної розвідки Великої Британії MI-6, щоб не допустити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив спецоперації із затримання бойовиків ПВК «Вагнер».